![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam chyba jakies zacmienie, bo nie moge wykombinowac jak by zrobic cos takiego.
Potrzebuje automatycznie numerowac umowy w takim formacie stala/stala/0001/2006. Gdy zmieni sie rok np na 2007 to znowu zaczynamy numerowac od 0001. Pomyslalem sobie, ze mozna by w bazie rozbic numer na 4 pola, to z numerem kolejnym ustawic jako autoincrement i jak sie zmieni rok to je zerowac. Tylko jak to najsensowniej rozwiazac? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz w bazie pole z numeracją, drugie z rokiem
w skrypcie odczytujesz ostatni rekord, inkrementujesz, i masz liczbę... nowy rok:
Podałem tylko pomysł.... spróbuj na podstawie tego zmajstrować coś swojego, pokaż co zrobiłeś i napewno na forum ktoś Ci pomoże. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz w bazie pole z numeracją, drugie z rokiem w skrypcie odczytujesz ostatni rekord, inkrementujesz, i masz liczbę... nowy rok: O tym pomyslalem najpierw, ale systemu bedzie uzywac kilkanascie osob i moze sie zdazyc, ze jak ja zczytam sobie ostatni rekord i w czasie jak bede sobie go zwiekszal ktos doda rekord z tym samym numerem ktory sobie wlasnie wyliczylem. Cytat
Hmmmm... a to co niby mialo by robic? Cytat Podałem tylko pomysł.... spróbuj na podstawie tego zmajstrować coś swojego, pokaż co zrobiłeś i napewno na forum ktoś Ci pomoże. Za chwile zabieram sie za pisanie tego skryptu. Potrzebuje gotowego pomyslu, bo strasznie mnie czas goni i nie za bradzo moge sobie pozwolic na lag zwiazany z kilkudniowym konsultowaniem rozwiazania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat O tym pomyslalem najpierw, ale systemu bedzie uzywac kilkanascie osob i moze sie zdazyc, ze jak ja zczytam sobie ostatni rekord i w czasie jak bede sobie go zwiekszal ktos doda rekord z tym samym numerem ktory sobie wlasnie wyliczylem. Więc zmieniaj w momencie zapisu. Cytat Hmmmm... a to co niby mialo by robic? A jak sądzisz ? Resetuje licznik wraz z nowym rokiem. Cytat Potrzebuje gotowego pomyslu, bo strasznie mnie czas goni i nie za bradzo moge sobie pozwolic na lag zwiazany z kilkudniowym konsultowaniem rozwiazania Nie oferuj się z terminami jeśli nie wiesz jak się za to zabrać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:23 |