![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: Sucha Beskidzka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otóż zbliża się czas, w którym postanowiłem wyemigrować z dziurawego WinSyfa(czyt. Windows),
na linuxa Ubuntu (którego dostałem od forumowego athabusa za linuxa jeszcze raz dziękuje ![]() ![]() -------------------- Ubuntu 6.10
$Kobieta zmienną jest ;) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ubuntu to chyba najbardziej przyjazna użytkownikowi wersja Linuxa, przynajmniej ja tak uważam, pracuje się przyjemnie, wsadzić razem się da, kłócic sie nie kłócą.
Zawsze masz też live CD. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli masz troche wiecej ramu (w praktyce troche wiecej niz 512MB) mozesz na linuxie zainstalowac windows (sluzy do tego VMware) i uruchamiac go w okienku jak zwykla aplikacje.
Cytat i chciałbym mieć wspólne dokumenty dla windowsa i linuxa o jakie dokumenty Ci chodzi? .doc, .xls itp ? jesli tak to w linuxie masz darmowy odpowiednik ms office'a |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: Sucha Beskidzka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej chodziło mi o to, żebym miał możliwość korzystania z jakiejś partycji przez linuxa i windowsa(no żeby się nie kłóciły, a oba mają pzecież inny system zapisu plików), no i dokumenty, zdjecia, filmy , muzyka , zebym z tego wszystkiego mogl skorzystac przez winde no i pingwina
![]() -------------------- Ubuntu 6.10
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
99,(9)% Linuxów ma obsługę FAT32.
Na Ubuntu readOnly do NTFS'a masz na pewno, co do zapisu to pewnie też - Montowanie NTFS'a Na Windę są programy do obsługi ext2 i ext3, ale nie polecam. Więc z partycji FAT32 i NTFS będziesz mógł korzystać tu i tu bez potrzeby instalowania oprogramowania na win. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z czytaniem partycji ntfs pod linuksem nie ma problemów, gorzej jest z zapisem. Są co prawda programy, które realizują zapis, ale to raczej wersje beta i nie ma gwarancji, że czegoś nie pochrzanią.
Rozwiązaniem może być założenie partycji fat i trzymanie tam dokumentów. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ostatnio wyemigrowałem z Winsyfa na Linucha, choć on leży mi wciąż na dysku. Korzystam z Kubuntu i wystarczyło uważnie wykonać partycjonowanie i wogóle się nie gryzą. Wogóle prawie wszystko czytam z dysków Win$hitu...
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
A znacie może jakies godne do polecenia programy do partycjonowania ?
@UDAT zły link albo cos, bo wogole nei moge sie polaczyć z ta stronką... -------------------- Ubuntu 6.10
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fusin: Czyli nie tylko mi nie działa forum.ubuntu.pl
![]() Co do partycjonowania w instalatorze masz graficznego FDiska ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do uzywania partycji ntfs do zapisu to od dluzszego czasu korzystam z ntfs-3g i jak na razie nie mialem z tym zadnych problemow. w niektorych dystrybucjach ntfs jest standardowo udostepniany do zapisu wiec nie ma co panikowac
![]() |
|
|
![]()
|
|
W sumie po co ci zapis na partycje NTFS
![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Z tego co się na zapis do NTFS pomaga rekompilacja jądra i włączenie odpowiedniego modułu. Pozdrawiam Darektbg -------------------- skocz.org - system skracania linków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnośnie zapisu NTFS pod Linuxem:
http://www.linux-ntfs.org/ Ten moduł jest w jajkach z linii 2.6 wystarczy tylko przekompilować. -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Co do partycji.
hda1 - WinXP hda2 - Kubuntu + GRUB I teraz: Przy takiej konfiguracji za każdym razem, gdy wkładam płytkę z WinXP i próbuje zainstalować system, to instalator Windowsa niszczy* (choć nie wiem dlaczego) tablicę alokacji partycji :| Radze więc na Kubuntu nie dawać GRUBA na hda2, tylko hda1. *Możliwe, że problem występuje tylko na mojej konfiguracji sprzętowej. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Dlatego radzę się pozbyć Winsyfa raz na zawsze i nie bawić się tym.
Ja w ten sposób pięć razy straciłem system ... -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat *Możliwe, że problem występuje tylko na mojej konfiguracji sprzętowej. Chyba nie mi z SUSEm to samo wyprawiał. Swoją drogą niewiem co wy się tak na winde wkurzacie. Moim zdaniem to b.dobry system. A Linuchy jeszcze dużo będą musiały nadrobić żeby mu dorównać pod wieloma aspektami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
instalator Windowsa niszczy* (choć nie wiem dlaczego) tablicę alokacji partycji :| Na pewno tablicę alokacji partycji?? Brat reinstalował z 6 razy WinXP w czasie mojego używania Gentoo, za każdym razem wywalał GRUB'a ( nie całą tablicę alokacji ). Wystarczyło zabootować się z LiveCD, wydanie komendy z chroota: Kod grub-install I wszystko znów działało. PS. Link do forum Ubuntu działa. |
|
|
![]()
|
|
Możliwe... Tylko ja LILO reinstalnąć nie mogłem
![]() Co do forum Ubuntu... To serwer wtedy leżał. -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swoją drogą niewiem co wy się tak na winde wkurzacie. Moim zdaniem to b.dobry system. Też tak uważam. Xp, który chodzi praktycznie non-stop na jednym z komputerów nie zawiesił mi się już od.... nawet nie pamiętam od kiedy. A trzymam go praktycznie tylko dla programu księgowego, no a przy okazji muzyczka, filmik, azureus itp ;-) A Linuchy jeszcze dużo będą musiały nadrobić żeby mu dorównać pod wieloma aspektami. Oj, tu przesadziłeś. A w jakiej to kwestii linux jest tak daleko z tyłu za Windowsem? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@UDAT - nom - na 100%, bo sprawdzałem właśnie pod LiveCD dysk i nie było partycji. Na szczęście znalazłem jakiś miły program (nie pamiętam nazwy) i spokojnie mi je przywrócił
![]() Ten post edytował Cysiaczek 8.11.2006, 18:26:39 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:17 |