![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!
Tworzę bazę danych i mam takie tabele: create table dziecko ( id_dziecko INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie VARCHAR (15) NOT NULL, nazwisko VARCHAR (20) NOT NULL, data_ur DATE NOT NULL, PRIMARY KEY (id_dziecko) ); create table adres ( id_adres INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, ulica VARCHAR (25) NOT NULL, kod_pocztowy VARCHAR (6) NOT NULL, miejscowosc VARCHAR (25) NOT NULL, PRIMARY KEY (id_adres) ); create table pracownik ( id_pracownik INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie VARCHAR (15) NOT NULL, nazwisko VARCHAR (20) NOT NULL, PRIMARY KEY (id_pracownik) ); moje pytanie do was jest takie, a mianowicie jak najlepiej zrobić referencje, czy w tabeli adres dodać rekordy: id_dziecko, id_pracownik. Czy lepiej w tabeli dziecko zrobic rekord id_adres i w tabeli pracownik analogicznie też rekord id_adres. Jeszcze druga prośba jak już zaproponujecie mi stworzenie referencji to napiszcie mi dokładnie jak napisać. dodam, że męcze sie juz drugi dzień i nie wiem gdzie będzie wygodniej dodac i jak dopisac to w kodzie. Z góry dziekuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem baza nie jest za dobrze zbudowana (wydaje mi się, że tabela pracownik powinna być w relacji jeden do wielu z tabelą dziecko), ale niech tam będzie:
Dodałem klucze obce id_adres to tabel: pracownik i dziecko create table adres ( id_adres INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, ulica VARCHAR (25) NOT NULL, kod_pocztowy VARCHAR (6) NOT NULL, miejscowosc VARCHAR (25) NOT NULL, PRIMARY KEY (id_adres) ); create table dziecko ( id_dziecko INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie VARCHAR (15) NOT NULL, nazwisko VARCHAR (20) NOT NULL, data_ur DATE NOT NULL, id_adres INT NOT NULL, PRIMARY KEY (id_dziecko), CONSTRAINT FK_adres1 FOREIGN KEY (id_adres) REFERENCES adres (id_adres) ); create table pracownik ( id_pracownik INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie VARCHAR (15) NOT NULL, nazwisko VARCHAR (20) NOT NULL, id_adres INT NOT NULL, PRIMARY KEY (id_pracownik), CONSTRAINT FK_adres2 FOREIGN KEY (id_adres) REFERENCES adres (id_adres) ); -------------------- ________________________________________________________________________________
czy programiści używają jeszcze diagramów ? jeśli nie, to tylko zwykli koderzy są ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziekuje za odpowiedz, ale zaintrygowało mnie to co napisałeś o tym, ze baza jest źle napisana.
Jak to twoim zdaniem powinno wyglądac poprawnie? ![]() Dodam, nie wiem czy to pomoże ale dziecko może być badane przez kilku pracowników i oczywiście pracownik może badać kilka dzieci. Czyli raczej relacja wiele do wielu (tylko nie wiem jak skonstruować taką relacjie w tych tabelach) ![]() ![]() ![]() Jak tak analizuje to niestety musze się zgodzic ze nie bardzo to wyglada, ale podpowiedzcie jak to poprawić zeby gralo. W związku z tym doczytałem troche na ten temat i powinienem utworzyć przy tworzeniu tabeli wiele do wielu dwóch relacji jeden-do-wielu z tabelą trzecią np. rejestracją. Tyle teorii a jak wygląda praktyka? Pozdrawiam!! ..... Chyba udało mi się rozwiązać problem dziękuje za wskazówkę ![]() Ten post edytował benkas 7.11.2006, 20:35:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, zgadza się.
Stwórz dodatkową tabelę, np. create table rejestracja ( id_rej INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, id_pracownik INT NOT NULL, id_dziecko INT NOT NULL, data_wizyty DATE NOT NULL, opis VARCHAR(50), PRIMARY KEY (id_rej), CONSTRAINT FK_rej1 FOREIGN KEY (id_pracownik) REFERENCES pracownik (id_pracownik), CONSTRAINT FK_rej2 FOREIGN KEY (id_dziecko) REFERENCES dziecko (id_dziecko) ); -------------------- ________________________________________________________________________________
czy programiści używają jeszcze diagramów ? jeśli nie, to tylko zwykli koderzy są ;) |
|
|
![]()
|
|
Ma takie małe dodatkowe pytanie.
Po stworzeniu tabel dzieci i adresu, i zrobieniu w nich relacji, jak sprawdzić czy relacje istnieją, tzn. wydaje mi się ze aby móc usunąc rekord z tabeli dzieci będe musiał najpierw usunąc rekord z tabeli adres. A tak nie jest. Prosze o pomoc czy to oznacza, że relacja nie istnieje. Czytałem własnie o usuwaniu kaskadowym i dlatego nasuwa się to pytanie, ponieważ dane z tabeli dzieci usuwają się bez polecenia on delete cascade, tak jakby nie były powiązane z tabelą adres. Odpiszcie, pozdrawiam!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:15 |