![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzyłem coś na kształt yellow page-a opartego na bazie danych.
Podaję na stronie 10 wyników za pomocą LIMIT ..... Ale rekordó jest kolo 122, więc potrzebuję zrobić u dołu strony odnośniki - linki do kolejnych rekordó z mojej bazy. I zasadniczo mogę ręcznie wstawić 13 linków które by za pomocą nagłówka wysyłały $zakres dla LIMIT $zakres, ale to uciążliwe. Chcę zrobić tak by na podstwie zapytania
otrzymać liczbę rekordów w bazie, dzięki czemu można będzie określić liczbę potrzebnych stron. Dzielę tą liczbę ($maxid - ilość rekordów) $maxid przez dziesięć i otrzymuję liczbę 12,2, no i zasadniczo problem z glowy, ale jak zrobić żeby po dzieleniu rozpoznał resztę po przecinku?? Jeśli reszta jest 0 to robię tyle stron ile jest liczb przed przecinkiem, a jak reszta >0 to do liczby przed przecinkiem dodaje 1 i tyle podstron robię. Jak rozróżnić część liczby przed i po przecinku?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php if (is_numeric($_GET['limit'])) $limit=$_GET['limit']; else $limit=0; $query2="select * from baza limit $limit,10"; // tu wyswiatlasz 10 wpisow $query = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT count(*) FROM baza ")); for($x=0;$x<ceil($query[0]);$x++){ //tu sie pojawiaja linki na dole print "<a href='?limit=$x'>".($x+1)."</a>"; } ?> O cos takiego chodzilo? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wielkie dzieki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:21 |