![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ;-)
Ostatnio spotkałem się w jednym z serwisów Internetowych że adres strony opierał się o następujący schemat: http://www.nazwa_strony.pl/page.php?numer (np. http://www.costam.pl/page.php?1829). Niedawno użytkownik adwol na tym forum powiedział mi że w SSI robi się to następująco: Kod <!--#if expr=""${QUERY_STRING}" != """ -->
<!--#include file="${QUERY_STRING}.html" --> <!--#else --> <!--#include file="glowna.shtml" --> <!--#endif --> Nie wiem jak to się robi w php. Czy mógłby mi ktoś pomóc? P.S. Niechodzi mi o schemat np. page.php?id=cos_tam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszą metodą to:
[php:1:0adc93cb60]<?php include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); ?>[/php:1:0adc93cb60] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Najprostszą metodą to:
[php:1:844f2fd814]<?php include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); ?>[/php:1:844f2fd814] Nie wiem za bardzo na czym to polega. Umieściłem ten skrypt na stronie głównej w pliku index.php i umiescilem w folderze /katalog/ plik 1.html Gdy wchodze przez adres index.php?1 nie otwiera mi sie strona. Mógłbyś mi krótko treścić na czym polega ten kod? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem za bardzo na czym to polega. Umieściłem ten skrypt na stronie głównej w pliku index.php i umiescilem w folderze /katalog/ plik 1.html
Zawuaż że na początku była kropka, co oznacza biężący katalog, czyli katalog 'katalog' w miejkscu gdzie ejst skrypt. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
proponuję test:
[php:1:fba35a4b74]<?php echo ("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); ?>[/php:1:fba35a4b74] -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli masz wersję php < 4.1.0 to zamiast $_SERVER musisz użyć $HTTP_SERVER_VARS.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działa, chciałem dodac strone głowną. Czyli zrobiłem takie coś:
[php:1:9edd0cd4d6]<?php include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); else { include("home.html"); } ?>[/php:1:9edd0cd4d6] i mi wyświetla bład Cytat Parse error: parse error, unexpected T_ELSE in /index.php on line 3
Za bardzo sie nieznam na php. Mógłbyś mi powiedzieć co jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
a nie przydało by sie najpierw IF, przed else?
[php:1:d0335212f3]<?php if( !empty( $_SERVER["QUERY_STRING"] ) ) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); } else { include("home.html"); } ?>[/php:1:d0335212f3] -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:61ff2cc2e6]<?php
if(file_exists("katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")); { else { include("home.html"); } ?>[/php:1:61ff2cc2e6] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz mi wyświetla błąd:
Cytat Parse error: parse error, unexpected ')' in /index.php on line 4
|
|
|
![]()
|
|
A teraz?
[php:1:341cca2683]<?php if(file_exists("katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); { else { include("home.html"); } ?>[/php:1:341cca2683] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A teraz błąd:
Cytat Parse error: parse error, unexpected T_ELSE in /index.php on line 6
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:09f9a6e057]<?php
if(file_exists("katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); } else { include("home.html"); } ?>[/php:1:09f9a6e057] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze tak
![]() [php:1:92d937b29f]<?php $ktora=$_SERVER['QUERY_STRING']; include((@file_exists($ktora.".html")) ? $ktora.".html" : "glowna.html"); ?>[/php:1:92d937b29f] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tez nie, moze lepiej powrucic do poprzedniego kodu. Tylko co tam trzeba zmienic zeby chodzilo?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat [php:1:82b8166c84]<?php
if(file_exists("katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); } else { include("home.html"); } ?>[/php:1:82b8166c84] Ten działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze jedno. Czy wiecie jak przerobić ten kodzik tak zeby było w adresie:
http://www.costam.pl/page?1&1 na przykładzie: [php:1:0bf0abf588]<?php <? /* $kat = kategoria, glowna pod-strona zapisane w pliki <nazwa_kategorii>/index.txt $sub = pod-strona kategorii, zapisana w pliku <nazwa_kategorii>/<nazwa_podstrony>.txt */ $roz='.txt'; if(isset($HTTP_GET_VARS['kat'])&&!isset($HTTP_GET_VARS['sub'])) { if(file_exists($HTTP_GET_VARS['kat'].'/index.txt')) include ($HTTP_GET_VARS['kat'].'/index.txt'); else include ('404.txt'); // zrob sobie taki pliczek z info o bledzie } if(isset($HTTP_GET_VARS['kat'])&&isset($HTTP_GET_VARS['sub'])) { if(file_exists($HTTP_GET_VARS['kat'].'/'.$HTTP_GET_VARS['sub'].'.txt')) include ($HTTP_GET_VARS['kat'].'/'.$HTTP_GET_VARS['sub'].'.txt'); else include ('404.txt'); // zrob sobie taki pliczek z info o bledzie } ?>[/php:1:0bf0abf588] Jak to zrobić w kodzie: [php:1:0bf0abf588]<?php if(file_exists("katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); } else { include("home.html"); } ?>[/php:1:0bf0abf588] |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ten działa
![]() A czym ten sie różni od mojego - bo naprawdę nie widzę :? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja już nie mogę...
Weź uruchom mózg i pomyśl trochę!!! Nie możemy wszystkiego za Ciebie robić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze jedno. Czy wiecie jak przerobić ten kodzik tak zeby było w adresie:
http://www.costam.pl/page?1&1 na przykładzie: [php:1:1ddd6e07c7]<?php <? /* $kat = kategoria, glowna pod-strona zapisane w pliki <nazwa_kategorii>/index.txt $sub = pod-strona kategorii, zapisana w pliku <nazwa_kategorii>/<nazwa_podstrony>.txt */ $roz='.txt'; if(isset($HTTP_GET_VARS['kat'])&&!isset($HTTP_GET_VARS['sub'])) { if(file_exists($HTTP_GET_VARS['kat'].'/index.txt')) include ($HTTP_GET_VARS['kat'].'/index.txt'); else include ('404.txt'); // zrob sobie taki pliczek z info o bledzie } if(isset($HTTP_GET_VARS['kat'])&&isset($HTTP_GET_VARS['sub'])) { if(file_exists($HTTP_GET_VARS['kat'].'/'.$HTTP_GET_VARS['sub'].'.txt')) include ($HTTP_GET_VARS['kat'].'/'.$HTTP_GET_VARS['sub'].'.txt'); else include ('404.txt'); // zrob sobie taki pliczek z info o bledzie } ?>[/php:1:1ddd6e07c7] Jak to zrobić w kodzie: [php:1:1ddd6e07c7]<?php if(file_exists("katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html")) { include("./katalog/".$_SERVER["QUERY_STRING"].".html"); } else { include("home.html"); } ?>[/php:1:1ddd6e07c7] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 17:17 |