![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam wielka prosbe. Jaka jest najepsza metoda na nauke php. Mam na mysli robienie stron www z php i obsluga pgsql. Mam mandrive 2005LE. W jaki sposob najepej to wszsytko skonfigurowac aby pracowalo sie jak najwygodniej. tzn. czy za kazdym razem musze wrzucac plik index.php do katalogu z apachem? ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu wrzucac, niech one tam caly czas beda.
Zawsze mozesz zmienic DocumentRoot (w apachu) gdzie te pliki maja sie znajdowac. Jesli sam korzystasz z tego kompa to daj sobie pelne prawa do tego katalogu ze skryptami. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A np. da sie edytowac plik zawierajacy skryp np w quanta i wlaczyc opcje podgladu i zabaczyc stronke nie wchodzac na localhost?
![]() Chodzi mi o to ze np maja kilka strone ze skryptami php. Ucze sie wiec ma tego troche i nie chce mi sie za kazdym razem przenosic index.php z apache i wklejac nowego skryptu ( to jest troceh bez sensu). Czy moge sobie normalnie te skrypty odpalac z katalogu domowego? ![]() Ten post edytował mercii 5.11.2006, 15:01:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2004 Skąd: Miastko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz odpalać je z katalogu domowego, potrzebujesz modułu userdir dla apache. Niestety potrzebna będzie do tego przeglądarka.
Po zainstalowaniu tego moda (domyślnie w mdv nie ma) twoj adres będzie wyglądał tak: 127.0.0.1/~user/. Aby zainstalować moda skorzystaj z urpmi. -------------------- MP3: Ocean, Bracia, DKA, Arash, Energy
Warsztat: Apache2, PHP4, MySql, Linux Mandriva/Microsoft Windows XP Zajęcia: Administrator serwera UT, prowadzenie kilku stron, pisanie małych skryptów dla rozrywki... Cytat: "Co by człowiek chciał to zajęte..." - Kolega z ławki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do podgladu uzywasz przegladarki.
Nie kazdy skrypt musi sie nazywac index.php W odpowiednim katalogu apacha (wskazywanym przez DocumentRoot) ustawiasz Kod Options +Indexed i w nim zakladasz podkatalogi ze swoimi skryptami Wchodzisz na localhost i widzisz liste katalogow, wybierasz jakis i wchodzisz do niego. Masz wrzuconych wiele skryptow na serwer jednoczesnie i nie musisz wymieniac index.php. W ogole to skrypt nie musi sie nazywac 'index'. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli pracujesz na linuxie polecam Midnight Commandera albo VI do edycji.
Jeżeli nie lubisz hardcoru polecam Quanta -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:42 |