![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem wyglada tak , na stronie mam kodowanie utf-8 , w phpmyadmin wszystko co sie dalo ustawilem na utf-8 także jednak gdy dodaje recordy w pmd to mam polskie znaki jak dam na podglad w pmd , lecz na stronie mam już znaki zapytania , jesli dodam cos do bazy ze strony poprzez formularz to na stronie wszystko prawidlowo się wyświetla jednak w pmd mam krzaczki
Troche to zawile mam nadzieje ze ktoś zrozumial i bedzie mi w stanie pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za kodem łączącym z bazą danych należy wpisać:
@mysql_query("SET NAMES latin2"); @mysql_query("SET collation_connection = latin2_general_ci"); @mysql_query("SET CHARACTER SET latin2"); @mysql_query(" set character_set_connection=latin2"); @mysql_query(" set character_set_client=latin2"); @mysql_query(" set character_set_database=latin2"); @mysql_query(" set character_set_results=latin2"); @mysql_query(" set character_set_server=latin2"); @mysql_query(" set collation_database=latin2_general_ci"); @mysql_query(" set collation_server=latin2_general_ci"); Gdzie latin2 - odpowiednie kodowanie znaków w bazie. Dodatkowo w ustawieniach tabeli i bazy przez phpMyAdmin należy zmienić kodowanie na takie, którego używasz. pozdro m -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2004 Skąd: Z nikąd Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
mpps, naprawdę bardzo dobry sposób...
10 zapytań do MySQL'a... Rewelacja... obczaj to: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=307950 -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:53 |