![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam problem - chcąc zaprojektować prostą bazę danych dla uczelni (kursy, studenci, pracownicy,oceny itp.) nie wiem jak rozwiązać fakt, że student też może prowadzić zajęcia a nie jest on pracownikiem uczelni., model relacyjny (pominięcie dat) [pracownicy] IDPrac (primary key) Imię Nazwisko .... [studenci] Index (primary key) Imię Nazwisko ... [kursy] IDKursu (primary key) Nazwa Teraz standardowo byłyby tabele [Ocena] IDKursu (foreign key) Ocena [Prowadzi] IDPrac (foreign key) IDKursu (foreign key) Ale chcę dodać studentów. Jeśli rozbiję tę tabelę na 2: "ProwadziPracownik" i "ProwadziStudent" to nie mam jak wyciągnąć z tabeli "Ocena" informacji o prowadzącym - powstaje alternatywa wykluczająca bo kurs może prowadzić student lub pracownik. ---------------------------- Innym pomysłem jest wprowadzenie IdProwadzacyKurs [ocena] IDProwacyKursy (foreigh key) Ocena [prowadzacy] IDProwadzacyKursy (primary key) IDPrac (foreign key) Index (foreign key) ale wtedy przypisuję dla IDProwadzacyKursy tylko 1 z wartości. Podejrzewam, że nie jest to trudny problem, tylko nie wiem jak się go powinno rozwiązać - osobno 2 tabele dla ProwadziStudent i ProwadziPracownik które mają 1 wspólny klucz IDProwadzacyKursy? Tylko wtedy też nie wiadomo czy dla IDProwadzacyKursy = 22 mam go szukać w tabeli ProwadziStudent czy ProwadziPracownik. Byłbym wdzięczny za wskazówki, to nie będzie nigdzie zaimplementowane : ) Ten post edytował Creebo 4.11.2006, 15:22:46 -------------------- Teledysk
Forum telewizji internetowej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... woźny też jest pracownikiem uczelni, a nie prowadzi wykładów, więc może to nazwać wykładowcy? :PPP
ja bym wprowadził studenta podwójnie do każdej tabeli, a np. ustawił pole dodatkowe, że się uczy czy coś, ewentualnie dodał dodatkową tabelę pracownik_studiuje i tam odnotował taką informację Ten post edytował sf 4.11.2006, 16:25:36 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm
Single Table Inheritance (http://wiki.rubyonrails.org/rails/pages/SingleTableInheritance , http://www.martinfowler.com/eaaCatalog/sin...nheritance.html ) -- w jedne tabeli 'osoby' trzymasz pracownikow i studentow z polem 'typ' okreslajacym rodzaj osoby. Zalety: - student i wykladowca moga prowadzic wyklad (wozny tez, ale rozchodzi sie tu o Foregin Key z constraintem, bo bez tych wiezow to da sie prosciej zrobic) Wady - w jednej tabeli trzymasz pola od wszystkich typow osob -- duzo 'wartosci' NULL dla niepotrzebnych pol Albo podobnie jak ~sf mowi: tabela pracownicy, studenci; studenta wpisujesz w obu ALE jego dane osobowe mozesz umiescic w osobnej tabeli, przez co nie bedziesz powielal danych. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:17 |