![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Mam zamiar zrobić tekst, w którym można w dowolnym miejscu "wpleść" watrtości pewnych zmiennych- np. %title% -tytuł, %link% -link itp - trzeba to robić str_replacem? regexp wogóle odpada, za wolne. Natomiast zainteresowałem się sprintf(), jednak raczej nie wiem jak połączyć moją wizję jak to ma działać z możliwościami funkcji sprintf().
1. czy w dobrym kierunku idę (dobrą funkcję wybieram i czy za jej pomocą mogę uzyskać mój efekt) 2. jakiś pomocniczy kawałek kodu bym prosił, choć jeśli uzyskam odp. na 1 pytanie to nie będzie on aż tak niezbędny(chyba:P) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdy będę chciał na odwrót podać wtedy będę musiał modyfikować kod? niee, to nie przejdzie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem dokladnie o co Ci chodzi. Podaj wiecej szczegolow.
Jezeli chodzi o funkcje sprintf to mozna jej uzywac na wiele roznych sposobow. Najpierw podajesz format, czyli np %s - string, %d - integer a pozniej uzupelniasz wartosciami/zmiennymi, np. 'napis', $liczba. Jezeli chcesz do tekstu wrzucic jakas zmienna to mozesz to wykorzystac chociaz nie rozumiem dlaczego po prostu nie uzyjesz echo? ![]() |
|
|
![]()
|
|
mam zamiar zrobić coś takiego. tworzę predefiniowane zmienne- np: %title% = "Tytuł Mojej strony" %link% ="http://twoja-strona.pl" %data%- "24-12-05". Następnie jest sobie tekst, w którym wstawiam coś takiego:
Cytat Witamy na stronie %title%! Zostałeś zarejestrowany dnia %data%. Zapraszamy- %link% jednak nie chcę, aby taka kolejność była obowiazakowa, czyli np. abym mógł zrobić również taki tekst: Cytat <span style="text-align:right;">%data% </span><br /> Witamy na %link% , zostałeś pomyślnie zarejestwoanya (...) Z poważaniem, Ekipa %title% mam nadzieje, że to rozjaśni sytuację ![]() |
|
|
![]()
|
|
eh... to dalej jest dla mnie wyjatkowo niezrozumiale... dlaczego nie mozesz po prostu wykorzystac zmiennych php?
to najprostsze i najbardziej oczywiste rozwiazanie:
i dostajesz cos takiego: Cytat Witamy na stronie Tytuł!
Zostałeś zarejestrowany dnia 4.11.2006. Zapraszamy- www.strona.pl |
|
|
![]()
|
|
ponieważ to ma być ustawiane w panelu admina przez osoby które delikatnie mówiąc nie są mistrzami php.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A czy trzeba byc mistrzem zeby zamiast $tytul wpisywac %tytul%? Jak dla mnie przerost formy nad trescia...
|
|
|
![]()
|
|
ehh... panowie kombinujecie, odchodząc od meritum·
poradziłem sobie ze str_replacem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:19 |