![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam !
Postanowilem sie uczyc php na kursie pisze ze musze umiec takze html ale po co ![]() Czy moglby ktos podac mi na prostej stronce uzycie php i html'a razem bardzo prosze . W html'u pliki sa zapisywane jako "plik.html" natomiast w php "plik.php" wiec jak to sie ma do siebie ? Byc moze bede mosial nauczyc sie pisac w php dlatego prosze o kilka słów wyjasnienia. Jezeli ma ktos fajnu kurs php a dokladniej potrzebuje informacje jak napisac ksiege gosci ,logowanie i rejestracje. Prosze o pomoc i przepraszam za takie ptroblemy ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php to logika aplikacji a html to to, co widzi uzytkownik. krotko mowiac php generuje html
![]() ps: oczywiscie html to tylko jeden ze sposobow prezentowania danych. moze to byc tez xml, pdf itp Ten post edytował MrMag 3.11.2006, 15:31:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak to sie ma do tych plików.Teraz w kursie widze kod html a w nim kod php, wiec jak mam zapisac ten plik
jako "plik.html" czy "php.html" ? jeszcze spotkalem rozszerzenie "htm" Ten post edytował rafal579 3.11.2006, 15:37:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wnikajac w szczegoly najczesciej jest to .php. Pewnie za chwile padnie pytanie, dlaczego "nie dziala" jak bedziesz probowal zobaczyc efekt swojej pracy w przegladarce.
Byc moze masz juz jakis serwer php na kompie lub zdalnie, ale jesli nie masz to zainteresuj sie http://krasnal.tk/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod <html> <head> <title>Przykład</title> </head> <body> <?php echo "Cześć! Jestem skryptem php!"; ?> </body> </html> Czyli ten plik mam zapisac jako "plik.php" ? Teraz robiac stronke piszac w htmlu ale dajac tez kod php mam zapisywac w ten sposób ? Serwerek juz mam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
patrz na odpowiedz czekasz jakies 20min zamiast sprawdzic samemu to takie trudne
![]() GOOGLE.PL ta strona naprawde jest dobra tam jest wszystko czego mozna pczekiwac od wyszukiwarki ![]() -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapisz jako .php
Kod patrz na odpowiedz czekasz jakies 20min zamiast sprawdzic samemu to takie trudne ![]() GOOGLE.PL ta strona naprawde jest dobra tam jest wszystko czego mozna pczekiwac od wyszukiwarki smilingsmiley.gif @kriqs a nie mozna bylo odpowiedziec -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dam małą radę, która pewnie i tak by się w końcu pojawiła...
zaczynasz ze złej strony... tak, żeby znać php powinieneś umieć html, a przynajmniej jego podstawy i wiedzieć co to jest przy nauce php zacznij od przeczytania czegoś ogólnego na jego temat, dopiero później idź w kierunku przykładów, bo tak jak ktoś poprzednio stwierdził, nie będziesz wiedział dlaczego plik .php nie działa Ci w przeglądarce itp. a dlaczego musisz znać html przed nauką php? bo i tak operujesz htmlem - bo taki kod wynikowy pojawia się dla przeglądarki, php jest interpretowany tylko po stronie serwera, przeglądarka go nie widzi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:43 |