![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Mam pytanie dotyczące tego tekstu:
Cytat Starting with php 5.2, interfaces can have constructors. However, if you choose to declare a constructor in an interface, each class implementing that interface MUST include a constructor with a signature matching that of the base interface constructor. By 'signature' we mean the parameter and return type definitions, including any type hints and including whether the data is passed by reference or by value. Czy to oznacza możliwość częściowej implementacji konstuktora w interfejsie? Bo trochę niejasne to dla mnie :| Ten post edytował Cysiaczek 2.11.2006, 21:50:42 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo trudno było napisać zdanie na ircu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy to oznacza możliwość częściowej implementacji konstuktora w interfejsie? Bo trochę niejasne to dla mnie :| Gdy deklarujesz wklasie implementjacej ten interfejs konstruktor to musi miec on IDENTYCZNA SYGNATURE -- czyli przepisujesz ja z interfejsu i uzupelniasz o cialo metody ( {to}). Cytat By 'signature' we mean the parameter and return type definitions Jaki 'return type'? Jak da sie go zdefiniowac? ![]() Cytat Changed __toString() to be called wherever applicable. (Marcus) Eeee - to chyba w 5.1 juz bylo ![]() ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
'return type definition' dla konstruktora?
![]() ![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Może ktoś ma aktualnie zainstalowane 5.2 i może sprawdzić? Sam bym sprawdził, ale jako człowiek leniwy użyłem paczek przy instalacji i teraz cierpię
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czlowieku leniwy -- sam sobie zainstaluj w innym katalogu (--prefix=/sss/aaa/php)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - Dropped abstract static class functions. (Marcus) Due to an oversight, php 5.0 and 5.1 allowed abstract static functions in classes. In php 5.2, only interfaces can have them. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co tutaj chodzi (najlepiej poprzez przykład) bo teraz nie wiem czy będzie możliwy upgrate moich serwerów do najnowszego php 5.2 jeżeli nie będzie on kompatybilny w dół... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam nigdy nie trzymam na stabilnych serwerach najnowszych wersji php (no, chyba ze zawierają jakieś bardzo istotne bugfixy związane z bezpieczeństwem). Najpierw testuję swoje aplikacje na serwerze roboczym z najnowszą wersją i zwykle czekam do kolejnego wydania oraz ewentualnych informacji użytkowników. Po prostu stabilność i pewność mają dla mnie dużo większe znaczenie niż numerek wersji, garść nowych funkcji czy nawet niewielki wzrost wydajności (to mi akurat rekompensują odpowiednio wydajne serwery gdzie zwykle słabym ogniwem jest baza danych a nie php).
-------------------- Blog
|
|
|
![]()
|
|
tsharek: sprawdz czy masz wewnatrz klas abstrakcyjnych "static abstract function" lub "abstract static function" (nie wiem ktora kolejnosc jest wlasciwa
![]() Jesli masz, to ci nie ruszy na 5.2 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tsharek: sprawdz czy masz wewnatrz klas abstrakcyjnych "static abstract function" lub "abstract static function" (nie wiem ktora kolejnosc jest wlasciwa ![]() Jesli masz, to ci nie ruszy na 5.2 dzięki za info:) będe greepować pod tym kontem. a czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego została wprowadzona taka zmiana? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Strict Standards: Static function testy::check() should not be abstract in [...]
Działa, ale faktycznie lepiej dmuchać na zimne. ![]()
Ten post edytował Cysiaczek 4.11.2006, 01:33:08 -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co z tego, że powstała kolejna wersja php 5,
skoro żadni administratorzy serwerów, nie instalują nic powyżej php 4 ze względu na strach przed niekompatybilnością |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co z tego, że powstała kolejna wersja php 5,skoro żadni administratorzy serwerów, nie instalują nic powyżej php 4 ze względuna strach przed niekompatybilnością Ja mam kliencie FTP linki do 8 serwerow to ktorych mam dostep - na kazdym jest php 5 a na polowie 5.1 z PDO itp ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy config się czymś różni od poprzedniej wersji, czy można podmieniać wszystko jak leci?
btw. mój hoster dał php 5.05 i nie chce mu się od roku upgradwać "bo to wiąże się z wieloma problemami..." -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Co z tego, że powstała kolejna wersja php 5, skoro żadni administratorzy serwerów, nie instalują nic powyżej php 4 ze względu na strach przed niekompatybilnością Na Progreso.pl jest już skompliowane php 5.2.0, ale czekają na Zend Optimizera wspierającego tą wersję. Na dniach będzie php 5.2.0. Cieszę się, że chociaż na tą firmę można liczyć... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czekają na Zend Optimizera wspierającego tą wersję. Też czekam na optymizera i na nowe Zend Studio (bez debugera to nie życie). Na razie na 3 projektach (testowanych) nie stwierdziłem problemów z kompatybilnością w porównaniu do 5.1 (PHP4 już od dawna nie używam)... -------------------- Blog
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piknie
![]() ![]() -------------------- Blog | Strona www | wicia.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam od siebie, ze w koncu PDO w php 5.2.0 dziala jak trzeba.
Szkoda tylko, ze Zend Platform jeszcze nie wspiera nowej wersji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:15 |