![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 9.06.2003 Skąd: Tomaszów Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuje malej pomocy. Mam dwie tabele:
Usunalem to co sie nam nie przyda ![]() Oto opis pol: obiekty: id - id obiektu ocena_glosow - ilosc oddanych glosow na ten obiekt czyli jezeli 5 osob na niego glosowalo to bedzie tam liczba 5 oceny: id_obiekt - id obiektu dla ktorego zostala wystawiona ocena ocena - ocena ![]() Wpadlem na pomysl aby napisac sobie oprogramowanie do czyszczenia dysku i bazy danych. Moglo sie tak zdarzyc, ze zostal usuniety jakis rekord z tabeli oceny ale wartosci w polu ocena_glosow nie zostaly poprawione. Chce to naprawic. Oczywiscie mozna narobic wiele zapytan w petlach i bedzie gotowe ale szukam najbardziej optymalnego rozwiazania. Moje pytanie brzmi: Czy mozna jednym zapytaniem zalatwic taki update, ze skrypt wybiera obiekty, dla ktorych wartosc pola ocena_glosow jest inna niz stan rzeczywisty (sprawdzajac tabele oceny) i uaktualnia wartosc jezeli jest taka potrzeba? A wiec sprawdza dla kazdego obiektu ile oddano na niego glosow i uaktualnia wartosc w polu ocena_glosow. Chodzi o JEDNO zapytanie. O ile sie oczywiscie da ![]() Ten post edytował MariuszT 2.11.2006, 15:35:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 9.06.2003 Skąd: Tomaszów Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Echh no tak, przeciez to takie oczywiste.... Kompletnie zapomnialem o tej funkcjonalnosci i kombinowalem z laczeniem tabel, GROUP BY itd. Dziekuje, otworzyles mi mala furtke w glowie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:22 |