![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klasy do walidacji zmiennych. Za pomocą klas mozemy sprawdzic czy zmienna jest jest liczbą, tekstem, poprawnym emailem.... Jak wam podoba sie to rozwiązanie? Prosze o opinie na jej temat:]
Przykład wykorzystania:
Klasy napisane są obiektowo pod php5 które mozemy dowolnie rozszerzac i dodawac nowe typy walidacji. Dla większej czytelnosci kodu zamieszczam strukture klas:
Ten post edytował skubekk 2.11.2006, 09:59:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troche duzo pisania wg mnie
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajne ale rowniez mysle ze dalo by sie krocej. jedyne co sie rzuca mi w oczy nazywnictwo zmiennych np $dlugosc, $zmienna ... takt o mysle ze jest ok, nie wglebiajac sie w kod..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie zastosujesz boolean'ow -- po to zostaly stworzone , szczegolnie ze potem porownujesz do TRUE
co jest mylace (wiem ze 1== TRUE, ale juz nie 1 === TRUE, ale to ma byc jasne i przejrzyste) juz lepiej dac
a juz najlepiej poslugiwac sie booleanami
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie zastosujesz boolean'ow -- po to zostaly stworzone , szczegolnie ze potem porownujesz do TRUE
co jest mylace (wiem ze 1== TRUE, ale juz nie 1 === TRUE, ale to ma byc jasne i przejrzyste) juz lepiej dac
a juz najlepiej poslugiwac sie booleanami
dr_bonzo Poprawiłem juz to zgodnie z twoją sugestią. Null paradygmat obiektowy juz taki jest ze jest wiecej logiki niz samego kodu ale za to klasy można bardzo łatwo rozszerzac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1. Da sie to zrobic krocej, lepiej i podzielic na mniejsze czesci;)
ja mam klase validacji zrobiona w ten sposob ze wywoluje sprawdzanie tak: Validate::Chek($_GET,"id:isDigit:Pole nie jest poprawnym id","pass:Strcmp=%pass2%,Length>5<31:Podane haslo jest bledne","poleN:ValidatorN,ValidatorN+1,...:BladN"); w odpowiedzi dostaje TRUE lub tablice z błedami np. Array ( [0] => Array ( 'pole' =>'pass", 'error' =>"Haslo nie poprawne" ), [1] => Array ( 'pole' =>'id", 'error' =>"Komunikat..." ) Druga sprawa, ze porownaj sobie swoja klasa dwa hasla: "123456" i "123456." zobacz wynik ![]() Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Druga sprawa, ze porownaj sobie swoja klasa dwa hasla: "123456" i "123456."
zamiast '==', lepiej chyba dać '==='
-------------------- skocz.org - system skracania linków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Wiem, że odkopuję stary wątek, jednak jest on bardzo ciekawy i myślę, że to o co poproszę pomoże nie tylko mi. Mianowicie mógłby mi ktoś napisać przykład kodu dla walidacji całego formularza składającego się z paru pól? Np. login, hasło, email ? Bardzo mi się przyda ta klasa ale nie chciałbym dla każdego pola osobno pisać tego :
Tylko chciałbym zrobić to w miarę zgrabnie i żeby tylko raz używać funkcji if, jeżeli to jest możliwe, a nie dla każdego pola osobno. Z góry dzięki za pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Sam jestem w trakcie pisania classy do weryfikacji ogólnej dla formularzy, różne zmienne itp, nie żebym się czepiał ale nie podoba mi sie Twój styl pisania. Jak classa veryfikacji to classa veryfikacji a nie 30 class veryfikacji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Taki hinduski kod. Chyba dopiero zaczynasz, jesli tak... to skasuj to cos a jesli nie to polecam nervosol.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:12 |