![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto kod (dopiero się wdrażam w xhtml, wcześniej tylko html 4.0) w którym walczę z divami: http://tinyurl.com/yktpjz . Nie rozszerzają się na taki rozmiar jaki chcę ustalić - co robię źle?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze jakis kod i dokladnie powiesz co sie nie rozszeza i gdzie ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tutaj jest kod: http://tinyurl.com/yktpjz
nie rozszerza mi się prawidłowo class "menu" czyli miejsce gdzie ma być menu na stronie - teraz jest sam napis menu. wogole to proszę o jakieś oceny mojego podejścia do pisania kodu na podstawie tych źródeł - dobrze wszystko robię? aha - i jak wyśrodkować mniej więcej stronę? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznę może od oceny:
1. Na początek używaj XHTMLa 1.0 Transitional (jeżeli koniecznie musisz XHTMLa, chociaż najlepiej zacząć naukę od HTML 4.01 Strict). Dzięki temu np.: IE i przeglądarki będą podobnie interpetować kod. 2. Znajdź sobie jakiś kurs XHTMLa z wyjaśnieniem jego składni (kurs.browsehappy.pl albo www.kurshtml.boo.pl). W XHTMLu wiele rzeczy zostało przeniesionych do CSSa. 3. O wyśrodkowaniu pisał m.in. Riddle, to samo jest w Kursie Browse Happy. A co do Twojego problemu: w CSS KONIECZNIE trzeba podawać jednostki, nie wystarczy samo:
Powinno być:
Ten post edytował gekon 2.11.2006, 13:07:14 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: Sucha Beskidzka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to jest:
Kod <body bgcolor="white" leftmargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0"> ? Skoro korzysasz z css'a to korzystaj z niego poprawnie... Ten post edytował Fusin 2.11.2006, 14:09:43 -------------------- Ubuntu 6.10
$Kobieta zmienną jest ;) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pisz body leftmargin="0" itd, ponieważ w body nie ma atrybutu left-margin. Napisz w stylach:
body { margin:0px; padding:0px; overflow:auto; } ostatni wpis usuwa w IE denerwujący nieaktywny pionowy scrollbar. Pokaże się tylko gdy będzie potrzebny. Ten post edytował hidee 26.03.2007, 10:21:46 -------------------- Wygląd systemu operacyjnego można zmienić za pomocą alternatywnej powłoki Windows.
|
|
|
![]()
|
|
dzięki za pomoc:)
wszystko się zgadza pozdrawiam zastosowałem zmiany i wszystko wygląda ok, oprócz poziomej przerwy pomiędzy div z górną grafiką (gora.jpg) a pozostalymi div-ami: z menu i foto.jpg. jak tego się pozbyć? szukałem na kursach, ale nie mogę nic adekwatnego odnaleźć. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj:
img.dol { vertical-align:bottom; margin:0px; border-style:none; } Nie wiem jak masz wstawiony obrazek i div (nie znam kodu), więc inaczej na razie nie mogę Ci pomóc. ![]() możesz też pobawić się line-height:0px;, ale lepiej przyślij kod to odpowiem Ci niebawem, bo z line-height czasami są problemy (oczywiście nie w FF) Ten post edytował hidee 26.03.2007, 10:22:01 -------------------- Wygląd systemu operacyjnego można zmienić za pomocą alternatywnej powłoki Windows.
|
|
|
![]()
|
|
Respect! Brakowało właśnie vertical-align:bottom;
Ogromne dzięki za pomoc. A kod był wyżej jakby co ![]() Zajmowałem się html od kilku dobrych lat, a teraz przeżywam okrutne męki z tym xhtml :/, ale dzięki pomocy jakoś się da przebrnąć - czy też zauważyliście brak dobrych materiałów dot. xhtml? specyfikacja napisana chyba dla maszyn, a kurs browsehappy mimo że sympatyczny, to nie da się w nim znaleźć odpowiedzi na problemy jakie np. ja napotkałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. to dość stary temat, ale chciałem podziękować wszystkim ludziom piszącym na tym Forum. Dzieki Wam pytającym i odpowiadającym , znalazłem odpowiedzi na parę trudnych spraw. Dzięki Wam przeszukiwanie sieci ma sens. a niekiedy długo się szuka odpowiedzi, tak aby nie zadawać jakiegoś pytania po raz kolejny.
Dopiszę jeszcze, że poziomą przerwę , o której mowa 3 posty wyżej , można zlikwidować tak jak to jest podane i dodatkowo określając rozmiar div'a dokładnie taki jak obrazka w nim. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:29 |