![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam sobie strone w ktorej jest troche elementow stricte statycznych (menu itp itd) po czym nastepuje div o id contyent ktory jest generowany statycznie.... problem polega na tym ze chciabym aby rozmiar i polozenie tego diva nie bylo zalezne od tego co jest w srodku - moze procz wysokosci ktora moze byc oczywiscie dynamiczna - konkretnie problem polega na tym ze :
w div#content dodaje element fieldset - ustawiam mu margin top 10 px iii.... 10 px przesuwa sie div#content obrazowo wyglada to tak : http://cake.100tka.net/items/add pod IE zachowuje sie ok a pod FF jest dupa zimna (o ironio losu). Link do styli : http://cake.100tka.net/css/style.css Jesli ktos procz rozwiazania moglby napisac mi ze dwa trzy zdania dlaczego... bylbym niezmiernie wdzieczny ![]() -------------------- -=Yacho=-
nospor -> trzymaj sie i nie dajcie sie ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś ci z tym kodowaniem nie wyszło...
FF i IE różnie interpretuję padding w elementach. Dla IE jeżeli masz div o height:100px i padding:10px to ten div nadal ma 100 px szerokości a padding jest liczony do wewnątrz diva. Inne przeglądarki interpretują to inaczej. Padding jest liczony na zewnątrz elementu czyli element ma już 120px (bo lewa + prawa po 10px). Aby na ff nadal było 100 px musisz odjąć 20px z paddingu od szerokości i ustawić 80px. Można sobie z tym poradzić opakowując wszystko w jednego diva o szerokości 100px a w niego dać następnego diva o szerokości 80 px i marginesie po lewej i prawej na 10 px. Wówczas przeglądarki nie zinterpretują tego inaczej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobrze ale to jest konstrukcja typu:
i teraz ustawiam dla fieldseta margin (nie padding !) i przesuwa mi sie div.... a przeciez fieldset jest wewnarz diva - obojetnie czy liczymy margin do wewnatrz fieldseta czy na zewnatrz ten div nie ma prawa sie ruszyc ! co do kodowania to szukam dobrego konwertera ![]() Ten post edytował Yacho 31.10.2006, 19:26:58 -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ten link nadal nie odpowiada na moje pytanie... panowie jeszcze raz mam taka strukture jak powyzej i daje :
i nie obchodzi mnie box model - nie obchodzi mnie czy ten margin bedzie na zewnatrz fieldsetu czy wewnatrz - on nie aplikuje sie do fieldsetu a do DIVA - odleglosc pomiedzy divem a fieldsetem jest 0. albo ja czegos nie kumam - bo moim zdaniem nie wazne czy margin jest na zewnatrz czy wewnatrz - ale powinien byc dopisany do fieldsetu - a nie jest ! Inne przeglądarki interpretują to inaczej. Padding jest liczony na zewnątrz elementu czyli element ma już 120px (bo lewa + prawa po 10px). Aby na ff nadal było 100 px musisz odjąć 20px z paddingu od szerokości i ustawić 80px. no dobrze wiec mam div a w nim mam fieldset - fieldset ma powiedzmy 200 px + 20 margin top mamy 220 - wiec div (w ktorym umieszczony jest fieldset) powinien sie przedluzyc do 220 i pomiescic fieldset tymczasem kiedy wrzuce do diva fieldset dodam mu margin top to div przesuwa sie w dół (i to jest poprawne gdybym divowi dawał margin - ale daje fieldsetowi !) Ten post edytował Yacho 31.10.2006, 19:49:14 -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, zerknąłem.. a dlaczego dajesz fieldset
Kod margin-top: 1em; ? Daj div#content Kod padding-top: 1em; i po sprawie.edit: Oczywiście Kod fieldset {
/* ... */ margin-top: 1em; /* To skasuj */ /* ... */ } Ten post edytował LBO 31.10.2006, 20:39:15 |
|
|
![]()
|
|
co za różnica??
![]() |
|
|
![]()
|
|
Taka, że działa jak chce autor topicu. Podepnij sobie do jego źródła ten CSS:
Kod * { margin: 0; padding: 0; }
body { margin : 0px; padding : 0px; background : #dddddd; color : #000000; text-align: center; width: 100%; } div#content { width: 771px; margin: 0 auto; /* Skrócony zapis Yacho'wego: 0px auto 0px auto; */ background: white; padding: 0px; padding-top: 1em; text-align: left; border: 1px solid gray; /* Tutaj też skróciłem zapis */ border-top: none; } label { float: left; width: 14em; } fieldset { margin-left: 2em; padding: 0px; border: none; } Ten post edytował LBO 31.10.2006, 20:53:19 |
|
|
![]()
|
|
no tak - z tym ze ja to pisze na CMSa i nie chce wplywac na styl strony za pomoca div#content - dlaczego ? dlatego ze user bedzie miec mozliwosc dostepu do wlasnych elementow html - takich jak fieldset, nie bedzie miec mozliwosci modyfikowania div#content, zreszta fieldset jest osobnym elementem i chce zeby stanowił sam o sobie - wg mnie ten margin jak najbardziej powinien dzialac - nie wiem czemu nie działa :/
Jarrod - jaka jest roznica pomiedzy tym co mam a tym co ty napisałes ? zadna poza definiowaniem height dla fieldsetu - a ja niezbyt chce to robic.... Ten post edytował Yacho 31.10.2006, 21:06:49 -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
no tak - z tym ze ja to pisze na CMSa i nie chce wplywac na styl strony za pomoca div#content - dlaczego ? dlatego ze user bedzie miec mozliwosc dostepu do wlasnych elementow html - takich jak fieldset, nie bedzie miec mozliwosci modyfikowania div#content Bedzie miał ![]() Kod fieldset { /* ... */ margin-top: -1em; /* ... */ } niweluje efekt ![]() |
|
|
![]()
|
|
no tak ale to nie rozwiazuje mojego problemu ;p
-------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
Yyyyy, jak nie? Coś nowego wyskoczyło, bo u mnie na firefoxie wygląda teraz tak samo jak na IE.
|
|
|
![]()
|
|
dodałem margin-top: -1
i jest kasza ! http://cake.100tka.net/items/add EDIT - poddalem sie i uzylem padding - i działa ... Ten post edytował Yacho 1.11.2006, 02:17:57 -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IE przechodzi w tryb Quirks jeżeli definicja typu dokumentu (DOCTYPE) nie jest w jednej linii (nawet jeżeli normalnie ustawiałaby Standards mode), a widzę, że tak właśnie jest wstawione. Nie sprawdzałem, ale może pomoże i będziesz mógł użyć marginesów.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
ale wina nie lezy po stronie IE a po stronie FireFoxa
![]() -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:17 |