Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Singleton - nie singleton
Hacker
post 30.10.2006, 20:44:06
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W swojej aplikacji (Frameworku - w nawiasie bo nie wiem czy to "coś" można nazwać frameworkiem) w klasie odpoowiedzialnej za reprezentacje wiersza z bazy danych za poocą obiektu chcę zastosować coś na kształt singletonu tylko, że przyjmującego 1 parametr $id. Jest to id wiersza w bazie danych (moja klasa wymaga klucza głównego), w zależności od tego czy dany wiersz podczas tego wywołania został już pobrany lub tylko stworzony obiekt zwraca stworzony już obiekt, w przeciwnym wypadku wywołuje prywatny konstruktor i zwraca nowy obiekt.
Czy takie coś jest poprawne? Czy jest to dobre? Czy ktoś to już stosuje? (jeżeli okaże się, że jest to dobre i poprawne, a nikt na to wcześniej nie wpadł to lecę to opatętować... biggrin.gif)
Jak zrealizować dziedziczenie? W każdej klasie dziedziczącej zmieniać funkcje get instance? (Klasa po której dziedziczą jest abstrakcyjna, a dziedziczące klasy reprezentują poszczególne tabele)
Jeżeli nie nadaje się to do pro proszę o przeniesienie, jeżeli już było to proszę o link i skasowanie (szukałem, ale nie znalazłem)

Ten post edytował Hacker 30.10.2006, 20:47:04

--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2025 - 11:20