![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, php jak narazie tylko liznąłem i będzie to widać po skrypcie
![]() Ma on służyć do robienia statystyk dla każdej podstrony, oraz zliczać ilość odwiedzin z każdej strony skrypt musi operować na plikach ![]() prosze o krytykę, tylko błagam nie śmiać się, wiem że tu wszystko będzie do krytykowania, ale jednoczesnie proszę o uwagi, jak coś można zrobić szybciej lepiej (w sumie już mam pomysł na dużo krótszy i szybszy skrypt), bo napewno pomoze mi to w nauce
całość razem z funkcjami odczytującymi można pobrać http://www.pawel-ryznar.yoyo.pl/Projekty/php/Visionsave.zip Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
twoja metoda obslugi podstron jest bledna.. PHP_SELF nie zwraca calego linku..dostajesz postac typu.. index.php, news.html.. itp..
a co gdy moje linki maja postac np. index.php?go=news, news.php5?id=12 ? musisz inaczej pobieraz linki, a nawet wtedy nie bedziesz mial pewnosci czy jestes na innej podstronie czy tez po prostu zmieniles jakas wartosc lub wyslales jakis parametr zmieniajacy jakas drobna czesc www, ale nie zmieniajacej tresci podstrony.. -------------------- Programy antywirusowe
Komputery, internet Twój Słownik OnLine |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I tu jest problem, bo ja np uzywam index.php?podstrona=index index.php?podstrona=kontakt... rozumiesz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj jeszcze raz mojego posta.. podstrona to nie zawsze - a nawet zazwyczaj - samo index.php, news.php itp..
-------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
hmm, a cobyście poradzili
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Moze jakis parametr w kodzie, ktory bedzie okreslal czy linki sa jako index.php?strona=jakas czy jako jakas.php. Parametrem tym moze byc takie cos:
i potem w kodzie sprawdzasz czy $param is_null i jesli tak to przyjmujemy ze linki sa jak do tej pory czyli jakas.php, natomiast jesli ma jakas wartosci to jako nazwe strony podajesz wartosc zmiennej, ktorej nazwa jest wartoscia parametru ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja bym to wrzucil do klasy i w przypadku stron statycznych lub "pojedynczych" normalnie wywolywal klase dodajac parametr "name"
np.
teraz taki kod dajesz w plikach zmieniajacych sie - np. w news czy artach, a gdzie indziej dajesz po prostu $PHP_SELF parametr $id mozesz oczywiscie zamienic innym, identyfikujacym twoja strone np. page#news, page#arts, go#download itp.. -------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
Ja bym to wrzucil do klasy i w przypadku stron statycznych lub "pojedynczych" normalnie wywolywal klase dodajac parametr "name" znaczy się, cały licznik do klasy parametr $id mozesz oczywiscie zamienic innym, identyfikujacym twoja strone np. page#news, page#arts, go#download itp.. czyli jakby strona z newsami miała 5 podstron, numerowanych, to jako id zwracany byłby numer podstrony i taki też plik tworzony np. news#5.txt , tak?? |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale niekoniecznie uzywaj # w nazwach plikow.. Polecam uzyc np. "_"
-------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
tak tyczy się też pierwszego pytanie z postu nr 9
![]() ![]() czy może są jeszcze jakieś uwagi, jeśli nie to wielkie głównie dla Adriana ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak do obu pytan
![]() Skoro - a raczej jesli - przepiszesz to do klasy to dodaj mozliwosc zablokowania countera ciasteczkiem - bedzie to szybsze i wydajniejsze rozwiazanie. Osobiscie niezbyt tez widze zastosowanie dla Cach_IP.. niby fajnie bo mam adresy IP odwiedzajacych ale po co to mi ? geolokalizacje moglbym zrobic, ale i tak nie bede wiedzial kiedy mialy wejscia z danych IP, nie wiem tez ile razy mialy miejsce. Pomysl nad rozbudowaniem systemu to prosciutkich statystyk. Pozdrawiam p.s co wielkie dla adriana:P -------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
dodaj mozliwosc zablokowania countera ciasteczkiem - bedzie to szybsze i wydajniejsze rozwiazanie. to znaczy, co konkretnie mam blokować, albo raczej w jakim celu Osobiscie niezbyt tez widze zastosowanie dla Cach_IP.. niby fajnie bo mam adresy IP odwiedzajacych ale po co to mi ? geolokalizacje moglbym zrobic, ale i tak nie bede wiedzial kiedy mialy wejscia z danych IP, nie wiem tez ile razy mialy miejsce. heh w sumie to nie jest bardzo potrzebne, ale nie trzeba odpalać tej funkcji na p[odstronach ![]() ![]() Pomysl nad rozbudowaniem systemu to prosciutkich statystyk. do tego właśnie chcę zmierzać ![]() co wielkie dla adriana:P hmm ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
dodaj mozliwosc dodania ciastka w zliczaniu odslon oraz moze okreslenia czasu dla ciastka
sprawdzasz wtedy czy jest ciacho jak jest to nie zliczasz a jak nie ma to zliczasz pozwoli to np. na stworzenie statystyk odslon i odwiedzin(teoretycznie uniq) -------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
pozwoli to np. na stworzenie statystyk odslon i odwiedzin(teoretycznie uniq) - odwiedziny - czyli co, zliczanie wejścia danego gościa raz w ciągu dnia np?? - a odsłona (to znaczy ile razy odświeżono stronę + ilość wejść w ciągu dnia) dobrze te terminy rozumiem ![]() ![]() jako że nie miałem jeszcze z o obiektami wiele do czynienia zapytam o klasę, czy dobrze myślę ![]()
|
|
|
![]()
|
|
no mozna powiedziec ze dobrze.. ale napisz cos wiecej - ja bym zrobil to nieco inaczej, moze w wolnej chwili napisze taka klase w PHP5
![]() nadaj jakies wartosci zmiennym w var - wartosci domyslne i dodaj na koncu ";" -------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
no mozna powiedziec ze dobrze.. ale napisz cos wiece trochę to przemyślałem, i myślę że można zrobić kilka klas (żeby nie wszystko było pod licznik, można powiedzieć: początek frameworka ![]() dobra, a teraz przechodzę do licznika ================================= klasa do pobierania informacji o pliku php, jego tytuł, nazwę, może się przydać do innych rzeczy, nie tylko do licznika file_info.php
klasa tworząca "pojemnik" na dane data_container.php
główna klasa - licznik counter.php
przykładowa strona index.php
ja bym zrobil to nieco inaczej, moze w wolnej chwili napisze taka klase w PHP5 ![]() to jeszcze nic nie pokazuj ![]() Pozdrawiam Ten post edytował enigma 6.11.2006, 19:35:23 |
|
|
![]()
|
|
napewno nie framewroka
![]() funkcje definiujemy Kod public/private function nazwa() {} a tak wlasciwie to piszesz w php4 czy 5 ? jak 5 to zamien te var na public/private/protected caly czas czekam na jakis kod.. nie same "Szablony" Ten post edytował Adrian Staniszewski 7.11.2006, 09:16:28 -------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]() ![]()
|
|
napewno nie framewroka o czegos trzeba zacząć ![]() ![]() jednak nie rozdrabniaj sie za bardzo więcej klas nie będzie, a te 2 pierwsze mogą się przydać do innych celów a tak wlasciwie to piszesz w php4 czy 5 ? chcę w 5, jestem w trakcie czytania manualacaly czas czekam na jakis kod.. nie same "Szablony" spokojnie ![]() ![]() a kod będzie powstawał bardzo powoli, ponieważ muszę dużo czasu poświęcać na lekturę wspaniałej książki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym rozwiązał to tak jak w rapide. Mam taki system logow i w zmiennej private $oModule zapisuje obiekt systemu zapisu. I moze byc kilka klas. A wywoluje:
$log = new Log; $log->register('file', new Log_file); $log->register('base', new Log_base); $log->setDefault('base'); i uzycie: $log->make('msq'[, nazwa modulu]); jesli nie ma bierze domyslny -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 04:30 |