![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat pewnie banaly, ale ja dopiero zaczynam więc dla mnie to problem. Mam jakieś tam pole tekstowe i chcę żeby było ono określonego formatu, czyli żeby automatycznie wstawiały się separatory, np. XXXXX-XXXXXX-XXXXX. Może jakaś podpowiedź?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz 3 Inputy oddzielone kreskami, musisz zrobić tylko ograniczenie i już.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy jest jakas funkcja ktora zrobi cos podobnego z liczbami
np zamiast wypisac 123456789 wypisze 123.456.789 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy kiedy chcesz to osiągnąć - czy w czasie wpisywania do formularza, czy po wciśnięciu submit?
W czasie wpisywania do formularza: polecam Ci zrobić 3 inputy oddzielone kropkami - tak jest najwygodniej i robi to wiele poważnych serwisów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A juz po wcisnieciu
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki, właśnie to było mi potrzebne
![]() |
|
|
![]()
|
|
A juz po wcisnieciu ![]() ![]() 2 metody. Użytkownik musi wpisać 666.777.666 1: 3 x input - potem sklejasz to kropkami i wyświetlasz 2: 1 x input - tworzysz skrypt który rozdziela Ci string czyli 666777666 na 666 777 666 i potem łącząc spowrotem, sklejasz je kropką -------------------- |
|
|
![]()
|
|
<input type="text" name="dzien" size="3" maxlength="3" value="ble"/> -
<input type="text" name="miesiac" size="2" maxlength="2"/> - <input type="text" name="rok" size="4" maxlength="4"/> Żeby w polu input podpowiadał się jakiś tekst to go określam jako value, ale jak tam wtrynić Kod <?
$dzien=date("d"); $miesiac=gmDate("n"); $rok=gmDate("Y"); echo ("$dzien $miesiac $rok"); ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<input type="text" name="dzien" size="3" maxlength="3" value="ble"/> - <input type="text" name="miesiac" size="2" maxlength="2"/> - <input type="text" name="rok" size="4" maxlength="4"/> Żeby w polu input podpowiadał się jakiś tekst to go określam jako value, ale jak tam wtrynić Kod <? $dzien=date("d"); $miesiac=gmDate("n"); $rok=gmDate("Y"); echo ("$dzien $miesiac $rok"); ?> jezeli ma to byc data to lepiej zrobic liste rozwijana mniej potem boli glowa bo ludzie nie wpisuja glupot w stylu miesiac 13 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
No tak, lista rozwijana by była w porządku, ale ja sobie wymyśliłem, że data się będzie bieżąca podpowiadać, a jakby co, to można ją zmienić, w sumie takie rozwiązanie też niejako wykluczy głupoty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod że data się będzie bieżąca podpowiadać to do czego to chcesz wykozystac po co ma to byc?? bo niebardzo kumam a nawet jesli bedzie sie data sama wstawiac to i tak ja mozna zmienic ![]() ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
No właśnie data ma się podpowiadać żeby było łatwiej, ale użytkownik ma mieć możliwość zmiany jakby chciał do bazy wklepnąć jakieś zaszłości z datą inną niż bieżąca
![]() Udało się zrobić tak jak chciałem ![]() Kod <td class="tekst"> Data archiwizacji: </td>
<? $dzien=date("d"); $miesiac=gmDate("n"); $rok=gmDate("Y"); ?> <td> <input type="text" name="dzien" size="2" maxlength="2" value="<?php echo "$dzien"; ?>"/> - <input type="text" name="miesiac" size="2" maxlength="2" value="<?php echo "$miesiac"; ?>"/> - <input type="text" name="rok" size="4" maxlength="4" value="<?php echo "$rok"; ?>"/> </td> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:46 |