![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Mam następujący problem: W mojej bazie danych przechowuję czas jako int(14) - timestamp. Jest mi wygodnie na tym operować i dotychczas nie miałem żadnych problemów. Mam taką przykładową tabele: Kod +------+--------------+-------------------+ ostatni czas wskazuje na konkretną godzinę danego dnia, np. timestamp 0:00, dnia 25 października 2006. Co ile naliczać to liczba sekund, o jaki należy ten czas zwiększać, np. 60 * 60 * 6. Teraz, mając te dwa pola, chciałbym jednym zapytaniem zwiększyć pierwsze o taką wielokrotność drugiego, żeby było możliwie największe, a przy tym nie przekraczało obecnego czasu (w chwili wykonywania zapytania). Można by to zrobić tak:| id | ostatni_czas | co_ile_naliczac | +------+--------------+-------------------+ To jednak wymaga zapytania dla każdego wiersza w bazie danych. A ja chciałbym to wszystko zalatwić jednym zapytaniem. Jak to ugryźć? Ten post edytował L_Devil 29.10.2006, 10:26:51 -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:42 |