![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cze All.
No i jestem w kropce.... mój kod wygląda tak [php:1:760b8d29f1]<?php ... $row1 = mysql_fetch_array($wynik1); $zdjecie1=$row1['zdjecie']; unlink($zdjecie1); include "upload.php"; ... ?>[/php:1:760b8d29f1] wyskakuje błąd Cytat Warning: unlink(102985e2802492e7c03566d68c1fc25a.jpg) [function.unlink]: No such file or directory in c:usrapachehttpdhtmltigroupadminportfolioedytuj_klienta.php on line 44
a w manulau jest tylko tyle Cytat unlink
(php 3, php 4 ) unlink -- Kasowanie pliku Opis int unlink ( string nazwa_pliku) Kasuje nazwa_pliku. Podobnie do funkcji unlink() z Unix'owego C. Zwraca TRUE w przypadku sukcesu, FALSE w przypadku porażki. Patrz także: rmdir() do kasowania katalogów. i wydaje mi sie ze wszystko jest ok a jednak jest błąd... dodam że plik do usunięcia jest w podkatalogu zdjęcia/ więc wydaje mi się że tutaj jest błąd ale jak go rozwiązać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak mozesz to poprostu dodaj sciezke, bo zmienna $row1['zdjecie'], posiada tylko nazwe pliku a niema sciezki do niego, tak bynajmniej podaje komunikat bledu. zmien kod na taki
[php:1:cbe8d878b0]<?php ... $row1 = mysql_fetch_array($wynik1); $zdjecie1=$row1['zdjecie']; unlink("c:usrapachehttpdhtmlreszta_sciezki_do_katalogi_z_zdjeciem/".$zdjecie1); include "upload.php"; ... ?>[/php:1:cbe8d878b0] -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... podziałało
![]() jeszcze tylko takie małe pytanie jaka jest funkcja zwracająca aktuane położenie pliku na serwerze... a dokładnie chodzi mi o to żeby nie wpisywać w każdym miescu gdzie używam unlink(); scieżki... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
getcwd funkcja oddaje warosc aktualnego katalogu. poczytaj moze jakos to tam dodasz. Powodzenia
-------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Cytat Warning: Wrong parameter count for getcwd() in c:usrapachehttpdhtmltigroupadminportfolioedytuj_klienta.php on line 44
Warning: unlink(393fd2b805b88c6ef6427e5579e2e524.gif) [function.unlink]: No such file or directory in c:usrapachehttpdhtmltigroupadminportfolioedytuj_klienta.php on line 46 hmmm.... :? [php:1:2a4f1f2d25]<?php $zdjecie1=$row1['zdjecie']; $katalog=getcwd ($zdjecie1); $zdjecie = $katalog.$zdjecie1; unlink($zdjecie); ?>[/php:1:2a4f1f2d25] siedze i mysle... |
|
|
![]()
|
|
getcwd(); da ci sciezke do katalogu gdzie jest wykonywany skrypt, jesli skrypt jest w katalogu wyzszym niz katalog z obrazami, to schodzisz "../" o jeden katalog nizej.
[php:1:f4160bcc73]<?php $zdjecie1=$row1['zdjecie']; $katalog=getcwd (); $zdjecie = $katalog.$zdjecie1; //jesli jest w tym samym katalogu co skrypt $zdjecie = $katalog."/images/".$zdjecie1; //jesli jest w katalogu images powyzej skryptu $zdjecie = "../../images/".$zdjecie1; //jesli jest 2 katalogi nizej w katalogi images unlink($zdjecie); ?>[/php:1:f4160bcc73] mam nadzieje ze tak to jakos zadziala, kombinacje musisz juz sam zrobic odpowiednio do konstrukcji katalogow. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
|
|
![]()
|
|
działa...
![]() [php:1:6ab520cc1a]<?php $katalog=getcwd(); $zdjecie1 = $katalog."zdjecia".$zdjecie1; unlink($zdjecie1); include "upload.php"; ?>[/php:1:6ab520cc1a] dzieki .... pozdrawiam PAT |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 05:54 |