Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Drukowanie formularza..., jak najlepiej rozwiazac??
alex19
post 27.10.2006, 22:27:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Potrzebuje w mojej aplikacji dorobic funkcje wydruku danych na gotowych juz formularzach. Dane beda pobierane poczesci z bazy, a poczesci wpisywane recznie, ale to w sumie nie ma znaczenia.
Zastanawiam sie jak to rozwiazac zeby bylo dobrze. Najpierw na mysl przyszlo mi generowanie odpowiednio spreparowanego pdf'a i wtedy reczne drukowanie tych plikow przez pracownikow.
W sumie to rozwiazanie jest jedynym ktore mi przyszlo go glowy, ale po przemysleniu nie jest ono chyba najlepsze sad.gif.
Serwer bedzie stal w firmie i tam tez bedzie chodzila aplikacja, maja sieciowe drukarki i zastanawiam sie czy nie dalo by sie tego jakos lepiej roziazac bez geneowania pdf'ow. Tylko jak?
Podkreslam ze to nie bedzie wydruk formularza ( <form> ) tylko zadruk papierowego formularza danymi z bazy, wiec trzeba bedzie jakos policzyc gdzie co ma zostac wydrukowane.
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 18:02:24
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Hmm, a jaki masz problem wygenerować zwyczajny dokument XHTML? Przecież jeśli ma to pracownik drukować, to nie będzie stanowiło dlań żadnego problemu.

Ale jeśli Ci chodzi o drukowanie bezpośrednio z serwera:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.printer.php

To rozszerzenie jest dla Windows, ale w komentarzach userów jest podana gotowa funkcja dla Pingwinków winksmiley.jpg

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 18:22:51
Post #3

-----

Cytat(erix @ 28.10.2006, 19:02:24 ) *
Hmm, a jaki masz problem wygenerować zwyczajny dokument XHTML? Przecież jeśli ma to pracownik drukować, to nie będzie stanowiło dlań żadnego problemu.

No tak, ale chodzi o to ze dane pobrane z bazy i maja zostac wydrukowane na gotowym juz druku. Poprostu ma on zostac wypelniony, a zby to zrobic trzeba dokladnie policzyc gdzie co ma zostac wydrukowane. No i wlasnie sie zastanawiam jak to najlepiej rozwiazac. Czy jeste jakas inna mozliwosc poza pdf'em??
Cytat
Ale jeśli Ci chodzi o drukowanie bezpośrednio z serwera:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.printer.php

To rozszerzenie jest dla Windows, ale w komentarzach userów jest podana gotowa funkcja dla Pingwinków winksmiley.jpg

To sie napewno przyda smile.gif
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 18:30:07
Post #4

No, najlepiej by było PDF-em, ale czy nie mógłbyś zwyczajnie zrobić sobie jakiegoś szablonu w XHTML-u i wstawiać w odpowiednie miejsca danych? Np. Allegro tak robi.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 18:37:32
Post #5

-----

Hmmm.... tak by bylo latwiej tylko nie za bardzo wiem jak taki szblon mialby wygladac i jak do drukowac zeby sie nie drukowalo jako strona html(naglowek i stopka z adresem). Nie jeszcze pojawia sie pytanie czy oby nie bedzie za duzo zabawy z ustawianiem pol do wypelniania?
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 19:00:38
Post #6

Cytat
naglowek i stopka z adresem

No, to już jest mały problem...

Cytat
Nie jeszcze pojawia sie pytanie czy oby nie bedzie za duzo zabawy z ustawianiem pol do wypelniania?

Raz się pomęczysz, potem będzie spokój winksmiley.jpg

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 19:08:33
Post #7

-----

Cytat(erix @ 28.10.2006, 20:00:38 ) *
No, to już jest mały problem...
Raz się pomęczysz, potem będzie spokój winksmiley.jpg

Jak sie nie da pozbyc naglowka i stopki to odpada :/

A czy przy generowniu pdf'a da sie skorzystac z jakiegos szablonu? Chodzi mi o to zeby nie generowac za kazdym razem nowego pliku, a tylko wypelniac danymi?? Czy to sie da zrobic czy nie ma to najmniejszego sensu??

Przyjzalem sie blizej tej serii funkcji print i widze ze one pozwalaja na tworzenie dokumentu praktycznie pixel po pixelu. Nie widzialem jednak tam zadnej mozliwosci drukowania istniejacych juz plikow. Jak wydrukowac np plik pdf?
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 19:47:53
Post #8

Ja bym tu poszedł w kierunku plików PostScriptowych. Przecież we współczesnych drukarkach, to możesz wysłać taki plik bezpośrednio do drukarki i z edycją nie jest ciężko. PDF jest produkowany właśnie na ich bazie.

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 19:50:58
Post #9

-----

Hmmm.... a mozesz mi powiedziec cos wiecej na ten temat??
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 20:25:46
Post #10

Np. GhostScript.

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 21:01:59
Post #11

-----

Mowisz o tym http://en.wikipedia.org/wiki/Ghostscript questionmark.gif
Jak to sie ma do mojego problemu? rolleyes.gif
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 21:48:27
Post #12

GhostScript jest do m.in. edycji plików PS (zresztą, masz tam napisane)...

Jeśli się dobrze pobawisz, to osiągniesz to, co Ci trzeba. winksmiley.jpg

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 21:55:20
Post #13

-----

Hmmm cos nie za bardzo kumam sad.gif
Jak to sie ma do mojego generowania pliku(pdf lub innego) przez php i drukowania go rowniez przez php na drukarce sieciowej?
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 22:04:17
Post #14

Że jak sobie coś przekonwertujesz (np. PDF-a) do (E)PS-a, to będziesz mógł wysłać go do druku...

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 22:08:24
Post #15

-----

Aaaaaaaaaa to nie mozna bylo tak od razu biggrin.gif

Przyznaje sie bez bicia ze jeszcze sobie teog nie sciagnalem, ale czy z poziomu php da sie dokonac konwersji? Jak to potem wyslac na drukarke? Przegladajac funkcje z serii print nie zauwazylem opcji wysylania pliku do drukarki sad.gif
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 22:14:07
Post #16

Jak masz GhostScripta, to podejrzewam, że na 99% uda Ci się przekonwertować plik z poziomu konsoli do PS-a. Domniemam, że będziesz odpalał to na Linuxie, to przyda Ci się funkcja umieszczona w pierwszym komentarzu u góry. Przejrzyj, jakie parametry ma lpt (przełącznikiem --help).

Jeśli pod Windows, to szczerze mówiąc - za bardzo nie wiem, ale z tego, co pamiętam, to kopiowało się do jakiegoś urządzenia oznaczającego drukarkę.

A i funkcje z grupy print działają tylko pod Win32.

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 22:23:24
Post #17

-----

Narazie bedzie to chodzilo na windowsach, a potem to nie wiem.
Czyli w sumie mam wygenerowac sobie plik pdf taki jak potrzebuje, przekonwertowac go na postscript(z lini komend) i skopiowac na drukarke(z lini komend czyli funkcja system)?

Jezeli mam to tak zrobic to wydaje mi sie ze nie trzeba konwetowac na postscript, bo plik pdf chyba i tak da sie nromalnie skopiowac na drukarke i powinien sie wydrukowac.

A co z samym generowanie pdf'a? Poprostu generowac za kazdym razem caly dokument czy kombinowac z jakimis szablonami?
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 23:07:37
Post #18

Wiesz, PDF jest generowany na podstawie PS-a. PDF, to trochę inny format i procesor w drukarce go raczej nie łyknie (w przeciwieństwie do PS-a).

Przyjrzyj się temu: http://www.lerup.com/printfile/

--------------------

+Quote Post
alex19
post 28.10.2006, 23:25:01
Post #19

-----

Juz rozumiem o co chodzi smile.gif

Probowalem znalezc cos na temat szblonow pdf, ale nic konkrentego nie zlalazlem. Jak tego uzywac?? Gdzie mozna poczytac cos konkretnego w temacie?
Wydaje mi sie ze to bedzie dobry pomysl, bo w przypadku zmiany drukow bedzie bardzo latwo to poprwaic.
+Quote Post
erix
post 28.10.2006, 23:53:03
Post #20

Yyy, a nie wystarczyłoby generowanie PDF-ów w php? Jeśli już tak bardzo Ci na nich zależy, to IMHO byłby najlepszy sposób.

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 16:39