![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam nastepujacego typu watpliwosci : Ikona = label + ikona wlasciwa potrzebuje zrobic cos takiego ze w momencie klikniecia na label lub okine wlasciwa cala "ikona" zmienia kolor tak jak to jest na pulpicie Wiem ze mozna zmienic opacity obiektu - ale jak wykonac efekt "Zaniebieszczenia" ikonki ? najlepiej bez uzycia dodatkowych warstw bo nie chce dostac schizy przy 50 ikonkach ![]() Druga sprawa : Klikam na ikonke - wszystko ok - klikam na nastepna i teraz jest problem gdyz do funkcji kliknieto_na(ikona) podaje ikone bierzaca - lecz musze gdzies trzymac referencje do ostatnio kliknietego obiektu - zeby go zdezaktywowac - teraz pytanie gdzie trzymac taka zmienna zeby dostep do niej byl statyczny i globalny ? trzecia sprawa - jak w JS wykryc klikniecie prawym przyciskiem ? ![]() -------------------- -=Yacho=-
nospor -> trzymaj sie i nie dajcie sie ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wstrzymuj się z przezroczystością bo IE 7 w ogóle tego nie obsługuje! :/ Już się zdążyłem na tym przejechać...
Robisz diva, w środku dwa następne. W pierwszym obraz ikonki a poniżej w drugim - label. Kiedy klikasz na któroś z tych pól to zmieniasz im klasę przez element.className. Kiedy klikasz gdzie indziej skrypt sprawdza czy jest jakiaś aktywna ikonka. Jeśli tak to zmienia jej klasę (znaczy diva) na normalną. 2. Stwórz sobie zmienną globalną która będzie trzymała element aktualnie zaznaczony. Jeżeli inkludujesz plik *.js to umieść taką zmienną w dowolnum miejscu ale poza ciałem funkcji. Wówczas taka zmienna automatycznie staje się globalna. 3.
Ten post edytował jarrod 27.10.2006, 18:46:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki pomysł, jak można uzyskać przeźroczystość za pomocą 2 obrazków: obrazek główny (ikona - np. plik.jpg) + obrazek dot.gif z przeźroczystością.
1. Kod na stronie: Styl do .ikona :
Styl do .gif :
Funkcja transparent: Kod function transparent(status) { if (status=="on") { - coś w stylu: .gif>background-image: url('dot.gif'); - } else { - coś w stylu: .gif>background-image: url(null); - } //nie znam się na JS, więc ten kod jest taki poglądowy ![]() Plik dot.gif wyglądał by tak: Kod ,. ., Gdzie: , - przeźroczysty pixel . - pixel o barwie granatowej Myślę, że takie coś powinno się dobrze sprawować. Uwaga: wszystkie kody pisane 'z palca', więc raczej nie będą działać, chodzi mi tylko o przedstawienie mojego pomysłu ![]() -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm....
już chyba lepiej zrobić png z przezroczystością (interpretowane dopiero od IE7) i dać go na którejś warstwie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm.... już chyba lepiej zrobić png z przezroczystością (interpretowane dopiero od IE7) i dać go na którejś warstwie. No właśnie o to chodzi! PNG z przezroczystością jest interpretowany dopiero od IE7, a gif z przezroczystością działa poprawnie pod IE 4, 5, 6... -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma w ogóle. W zamian też niczego nie ma... Można o tym poczytać na blogu IE7 na stronie MS. Coś Ci się mylło. http://zajec.net/test/opacity - działa. |
|
|
![]()
|
|
nie wiem na jakiej przeglądarce ty to widzisz ale jak odpalam IE7 na tej stronie to widzę dwa tak samo czerwone kwadraty. No wiesz.. każdy widzi to co chce widzieć ale to już by była przesada ![]() Załączyć zdjęcie tego co ja widzę?? zdjęcie tego co widzę a to blog IE7 dotyczący css-ów |
|
|
![]()
|
|
Kurcze, może to wina tego, że nie mam wersji finalnej,
Rozumiem, że testowałeś to na wersji final? Czy ktoś jeszcze z finalną może potwierdzić nie działanie filters? P.S. Czy moderator może wydzielić ten stąd wątek IE7, żeby nie zaśmiecać? |
|
|
![]()
|
|
ale co chcesz potwierdzać. Na dole wcześniejszego postu dałem ci link do strony msdn na blog IE na temat css ów. Po prostu zajżyj...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jarrod.. ta notka mówiąc 'filtry' ma na myśli css'owe hacki typu '* html'.. a nie dosłownie właściwość 'filter' przeczytaj dokładnie.
Filtry (czyli te wszystkie sztuczki by emulować opacity, czy podawać przezroczystość png - choć w IE7 już wsparcie dla PNG jest ok) działają tak samo w IE7 jak i IE6 najlepiej samemu się przekonać |
|
|
![]()
|
|
jarrod.. ta notka mówiąc 'filtry' ma na myśli css'owe hacki typu '* html'.. a nie dosłownie właściwość 'filter' przeczytaj dokładnie. Filtry (czyli te wszystkie sztuczki by emulować opacity, czy podawać przezroczystość png - choć w IE7 już wsparcie dla PNG jest ok) działają tak samo w IE7 jak i IE6 najlepiej samemu się przekonać Więc jednak :-) Dzięki za rozjaśnienie sprawy! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 02:03 |