![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym się zapytać jak mogę zrobić skrypt, który pozwoli mi na wymuszenie otwarcia okna dialogowego do zapisu plików z rozszerzeniami takimi jak .htm .doc .php.
Chodzi mi o takie okno jakie pojawia się przy sciąganiu plików np. .exe lub .zip Próbowałem tak:
ale to było bez sensu bo to przekierowywało do tego pliku i był efekt taki jakbym poprostu dał ścieżkę do pliku w linku. potem próbowałem tak:
niestety bezskutecznie ponieważ zamiast pliku np. dokument.doc zapisywało się jako getfile.php (nazwa tego skryptu do którego chcę przekierowywać linki w celu wymuszenia okna) co prawda wszystko dobrze działało, ale zmieniała się nazwa i rozszerzenie pliku a mi nie oto chodzi. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Blisko byłeś
![]() Przykład zaczerpnięty z manuala funkcji header
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki!
Pozdrawiam! Ten post edytował gilbo 27.10.2006, 18:14:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja pozwolę sobie zadać pytanie związane z tematem. Wymusić zapis pliku już możemy. Ale ja mam pytanie, czy wyżej pokazany sposób pozwoli na zapis pliku bezpośrednia z miejsca w które kliknąłem. Tak jak to czasami jest na stronach. Czyli mamy ikonkę zapisz, klikamy, i od razu pojawia się okienko zapisu. Bo cały sęk w tym, że takie pliki, jak *.pdf często otwierają się w tym samym oknie, zamiast zapisywać się. A ja właśnie tego nie chce.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Czadus to już zależy od przeglądarki, możesz sobie ustawić, że dane rozszerzenie wyświetla za pomocą wtyczki, pobiera, albo uruchamia program, wszystko zależy od ustawień użytkownika
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:24 |