![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2004 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa ten kod, który sprawdza czy dana strona istnieje? Chodzi mi głównie o linijki (co to jest to HTTP/sda12312?):
Prosze o przystepne tlumaczenie i nie odsylanie do jakichs niezrozumialych stron. Pozdrawiam. Ten post edytował TakiJakis 26.10.2006, 19:38:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja fsockopen probuje nawiazac polaczenie z serwerem ktorgo adres jest podany jest jako parametr.
Jezeli serwer jest wylaczony funkcja zwroci false. W przeciwnym wypadku zmienna $f jest ustawiona. Nastepnie wyslanie do serwera zapytania o konkretna strone i sprawdzenie wyrazeniem regularnym czy odpowiedz zawiera #HTTP/1.. 200 - czyli strona istnieje. Chociaz nie jestem do konca pewny. Ten post edytował venomz 26.10.2006, 20:34:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Proszę poprawić temat wątku.
Nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole. 2. Proszę poprawić temat wątku, nie tylko pod kątem powyższego ale i pod kątem przekazu. Przeczytaj sobie Regulamin i dostosuj się do wskazówek dotyczących formułowania tematów. Samo http... jako temat nic nie wnosi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2004 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Funkcja fsockopen probuje nawiazac polaczenie z serwerem ktorgo adres jest podany jest jako parametr. Jezeli serwer jest wylaczony funkcja zwroci false. W przeciwnym wypadku zmienna $f jest ustawiona. Nastepnie wyslanie do serwera zapytania o konkretna strone i sprawdzenie wyrazeniem regularnym czy odpowiedz zawiera #HTTP/1.. 200 - czyli strona nie istnieje. Chociaz nie jestem do konca pewny. Niestety wiele mi to tlumaczenie nie mowi. Moze ktos wytlumaczyc od momenty "fputs", ale DOKLADNIE? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No skoro jestes zbyt leniwy zeby skorzystac z google/troche pomyslec wyjasniam dokladniej.
Jesli polaczenie z serwerem jest nawiazane
na adres serwera zostaje wyslane żądanie:
gdzie "GET + adres dokumentu + HTTP/1.0\r\n" - prosba o zwrocenie dokumentu o podanym adresie. Serwer wysyla odpowiedz, ktora zostaje odebrana paczkami po 1024 bajty i umieszczama w zmiennej $odp
za pomoca wyrazenia regularnego:
sprawdzamy odpowiedz w poszukiwaniu ciagu "HTTP/1.. 200". Oznacza on ze zadany dokument istnieje (wczesniej sie pomylilem) i zostanie on przeslany. Ciag ten zostanie dolaczony do naglowka strony. Inna mozliwa odpowiedz serwera moze np. zawierac ciąg "HTTP/1.1 404" oznaczajacy ze strona nie znajduje sie na serwerze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 06:13 |