![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem otóż napisałem skrypcik, który wykorzystuje dane z formularza... Niestety podczas zapisu do pliku zapisują się chińskie znaczki... dodam jeszcze że każde wykrzystanie formularza ma przesuwać znacznik do końca pliku i tam dopiero dopisywać dane... Kod poniżej ma tylko wyświetlać przesłane dane i zapisywać do pliku (oczywiście z przesunięciem).
o to kod: Cytat <?php $fp = fopen("zapisy.txt", "w"); if (!fp) die("Nie mogę otworzyć pliku"); fseek($fp,1,seek_end); $nicka="Nick: "; $pozioma="Poziom: "; $space=" "; $gga="GG: "; $maila="Mail: "; $br="<br>"; $text=$nicka . $nick . $space . $pozioma . $poziom . $space . $gga . $gg . $space . $maila . $mail . $br; fwrite($fp, $text); fclose($fp); echo "Twoje dane: $text zostały wysłane."; ?> Najprawdopodobniej problem tkwi w kodzie (nie w formularzu) albo w moim XAMPP'ie... zresztą sam już nie wiem... POMOCY!!! Ten post edytował karolh2 25.10.2006, 22:09:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwieranie pliku z atrybutem a:
a - Otwiera tylko do zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego końcu. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć. Wtedy będzie Ci dodawało dane na końcu pliku, jak sam opis mówi Ten post edytował lopik 25.10.2006, 23:19:26 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chińskie znaczki?? ale tylko zamiast polskich liter robię się znaczki?
jeśli tak to zrób coś takiego
dajesz to pod zmienną $txt, ta funkcja zamienia wszystkie znaki na znaki HTMLa jak sama nazwa wskazuje, jedynym mankamentem jest że zamienia także znaki "<" ">" itp. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@De Best zlituj się proszę...
Sory za OT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"a" fajnie ale dalej zapisuje chińskie znaczki...
![]() Ten post edytował karolh2 26.10.2006, 18:06:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To a to atrybut do pliku, nie ma to nic wspólnego z "chińskimi znaczkami"
A jakie masz kodowanie strony ustawione na tej stronie co masz ten skrypt ? -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Kodowanie: iso-8859-2
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały kod:
i zapisy.txt: Nick: Poziom: GG: Mail: <br>Nick: Poziom: GG: Mail: <br> Nie widzę żadnych krzaczków ![]() |
|
|
![]()
|
|
a ja widze...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakim edytorem otwierasz? i jakie ma kodowanie plik w którym to napisałeś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie najbardziej zastanawia ten zapis:
Czy nie powinno być albo -1, albo 0? W manualu jest napisane wyraźnie: Cytat SEEK_END - Set position to end-of-file plus offset. (To move to a position before the end-of-file, you need to pass a negative value in offset.) A jeśli już masz
to zrezygnuj w ogóle z fseek (...)... Ten post edytował mls 27.10.2006, 10:07:48 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:59 |