![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam następujący skrypt, który zgrywa dane z pliku *.dbf do bazy danych MySQL:
Skrypt działa świetnie poza jedną rzeczą, a mianowicie kodowaniem polskich znaków. Otwierając plik spod Windows programem OpenOffice CALC poprawnie wyświetlają się polskie czcionki po wybraniu kodowania Eastern Europe (DOS/OS2-852). Co zatem muszę zmienić w swoim skrypcie, aby dane trafiały do bazy MySQL z prawidłowym kodowaniem? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[...] Co zatem muszę zmienić w swoim skrypcie, aby dane trafiały do bazy MySQL z prawidłowym kodowaniem? Chciałbym odświeżyć ten temat, gdyż mam identyczny problem. Wiem, że należy użyć funkcji "iconv", tylko, ze nie wiem w jaki sposób i czy w ogóle ta funkcja ma zaimplementowany ten system kodowania znaków jakim jest DOS/OS2-852. Taki kod, nie daje żadnych wyników:
Taki kod nic nie wyświetla, a gdy próbuje z innymi formatami np z ISO-8859-1 są oczywiście "krzaczki". Może format DOS/OS2-852 ma inną nazwę o której mi nic nie wiadomo. Jeżeli nie, to jakie inne rozwiązanie proponujecie. Proszę o pomoc, za co z góry dziękuje. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:54 |