![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie
Dokładnie mam dylemacik gdzie tzn obsługę cache'u dać do modelu (np klasy pobierającej z bazy artykuły) który enkapsuluje mi dane (potem łatwiej będzie się odwoływać do tego samego cache z różnych miejsc) czy też każdy kontroler będzie musiał sam o to zadbać. Byłbym bardziej za drugim rozwiązaniem, choć z drugiej strony jakbym miał użyć modelu również do administrowania danymi to cache wewnątrz modelu wydawałby się rozsądniejszy. Co poradzicie? -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W akcjach - ZYX napisał kiedyś, że najlepiej jest cache'ować widok (output skryptu).
Polecam Tobie Zend_Cache - klasa ta posiada elastyczny system tagów, pozwalający w łatwy sposób skasować, jedno lub wiele plików przechowujacych cache. Jest również (zgodnie z zamierzeniem developerów) bardzo prosta i obsługa niej nie powinna Tobie sprawić problemów. Oczywisście, jak siś uprzesz, że chcesz cache'ować model, to polecam ZYX'ową Open Power Driver z wbudowanym cache zapytań - więc sprawa byłaby załatwiona z najniższego możliwego poziomu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja stosuje cache w 2 miejscach.
1- pobieranie danych z mySQL 2- cachowanie calego widoku (wedlug: suma kontrolna tablicy tagow) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz, ktora czesc generowania strony zajmuje ci najwiecej czasu (templaty, DB, obliczenia w php) i tam wstaw cache. No i sprawdz oczywiscie rezultaty wprowadzenia cachu.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawe uczucie surfowa pod linksem, pady mi x'y
![]() ale jezeli chodzi o ten cache mam wrazenie ze nikt nie przeczytal mojego postu:P @LBO: cache mam napisany wlasny, dosyc szybki jak mi sie wydaje no i wiadomo: moj interfejs bedzie dla mnie najwygodniejszy ![]() Aby cache'owac baze danych bede musial napisac modul do adodb (bo uzywam lite jako abstrakcji bazy danych) Ale nadal nie wiem jak z modelem: enkapsuluje mi on dane ale czy on sam w sobie powinien zadbac o cache'owanie danych ktoe pobiera czy tez zwyczajnie pobrac dane i je wyrzucic nie martwiac sie o szybkosc (a za cacheowanie tego odpowiadalby kontroler) Byloby to z 1 strony szybkie (nie musze sie odwolywac caly czas do modelu a tylko wykorzystac cache) ale z drugiej strony musialbym obslge tego cache'u implementwac w kazdym kontrolerze wykorzstujacym ten model... Jeszcze za to sie nie wzialem tak do konca (pelne MVC) ale w koncu przyjdzie na to czas ![]() -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nadal nie wiem jak z modelem: enkapsuluje mi on dane ale czy on sam w sobie powinien zadbac o cache'owanie danych ktoe pobiera czy tez zwyczajnie pobrac dane i je wyrzucic nie martwiac sie o szybkosc (a za cacheowanie tego odpowiadalby kontroler) Jeszcze za to sie nie wzialem tak do konca (pelne MVC) ale w koncu przyjdzie na to czas ![]() Podobne problemy są z logowaniem, ACL, itd. Używam do tego narazie phpAspect, dopóki nie napiszę czegoś bardziej rozbudowanego ( większości ludzi wystarcza phpAspect, mi nie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:08 |