![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
robie strone wap w oparciu o szablony xslt, idea jest taka ze w zaleznosci od tego jak zaawansowany jest telefon uzytkownika szablony beda sie troche od siebie roznic. np jeden ma tylko wap i monohromatyczny wyswietlacz a inny ma np przegladarke xhtml. gdzie moge znalezc dane jakich naglowkow moge sie spodziewac od danego telefonu? mysle ze 3 profile byly by wystarczajace czyli np: - wap, monochromatyczny ekran, telefon bez wmlscript - wap, kolorowy ekran, wmlscript - xhtml co o tym sadzicie, jakies sugestie ? Ten post edytował a79rtur 25.10.2006, 16:18:51 -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mysle, że jeśli już chcesz robić kilka "profili", to wystarczą dwa - WML i XHTML-MP. Obecnie każdy telefon obsługuje WMLScript, a i większość osób korzystających z wapu posiada terminale z kolorowymi ekranami. Kiedyś prowadziłem bazę nagłówków (i innych "technicznych" informacji) na podstawie swojego serwisu WAP, ale obecnie już nigdzie tej bazy już nie posiadam, mimo, iż strona działa nadal
![]() Poza tym - najważniejsze na stronie wap jest nie to, jak wygląda, ale to, ile treści sobą przekazuje. A niestety na polskich stronach wap najczęściej widać przerost formy nad treścią... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz. mozesz mi powiedziec cos wiecej o xhtml-mp ? domyslam sie ze to jakas komorkowa wersja xhtml. po jakim naglowko to rozpoznac application/xhtml ?
jakbys mogl to zerknij tutaj Temat: wml problem z https wyglada to tak jakby bylo za duzo danych przesylanych, bo jak obcinam troche pola postfield to blad pojawia sie w dalszej czesci strony. a tak przy okazji, uzywal ktos WURFLa ? Ten post edytował a79rtur 26.10.2006, 14:33:40 -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A od czego jest Google?
Co do https, to po co chcesz z tego korzystać? Strona jest szyfrowana SSLem? Lepiej to sobie odpuścić w przypadku telefonów... WURFLa kiedyś chciałem wykorzystać. Mimo posiadania sporego serwisu WAP (ponad 1000 użytkowników), stwierdziłem jednak, że nie będzie mi to do niczego potrzebne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mi na https nie zalezy ale pracodawcy tak, przesylane sa dane takie jak numery kont w innych serwisach czy kart platniczych, wiec ma to uzasadnienie. mysle ze przy xhtml-mp nie bedzie problemu tylko na wap czasem cos swiruje na jednym telefonie z tego co zauwazylem
Ten post edytował a79rtur 27.10.2006, 10:49:48 -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
|
|
![]()
|
|
Cóż. Nawet wersja WAP mBanku działa bez SSLa. Więc bez przesady z tym bezpieczeństwem...
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 13:29 |