Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy da sie zrobic takie cos w php - osiagniecie pewnej skladni
Michał Raczko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

zaczne od tego co chcialbym osiagnac:

Jako wynik chce miec dwa ciagi znakow. Pierwszy ma miec w sumie 70 znakow, drugi 69 znakow.

Format pierwszego ciagu to: "AAAAAAA__B__C_D_EE_FFFFFF_GG_HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH"

Natomiast format drugiego to: "AAAAAAA GG HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH B C D FFFFFF EE X"

Wszystkie dane oprocz danych oznaczonych literka "H" beda zajmowaly zawsze tyle znakow ile jest literek (np. dla A jest to 7 znakow, dla B - 2 znaki itd.). Natomiast zamiast literek H bedzie wpisana nazwa, ktora moze miec mniej znakow (reszta ma byc automatycznie uzupelniana przez skrypt do osiagniecia wymaganej dlugosci ciagow - w przypadku pierwszego ciagu podkresleniami do w sumie 70 znakow, a w przypadku drugiego ciagu spacjami do w sumie 69 znakow).

Chcialbym miec formularz w ktory bede wpisywal dane, co skrypt ma wstawic zamiast poszczegolnych literek. Pozniej naciskam button np. "Wykonaj" i jako wynik otrzymuje te dwa ciagi znakow.

Czy takie cos da sie wykonac w php? Jesli tak to prosze o kilka wskazowek. Od razu chcialbym zastrzec, ze nie jestem leniem i nie chce zeby ktos napisal dla mnie taki skrypt smile.gif Chce to zrobic sam, tylko nie wiem od czego zaczac. Nie znam php. Wypozyczylem ksiazke, ale chcialbym prosic chociaz o jakies wskazowki gdzie szukac (w jakim dziale, jakie funkcje beda potrzebne - przynajmniej z grubsza).

Pozdrawiam,
Michal
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:45