![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i proszę o pomoc ..
nie mogę rozgryźć następującej sprawy.. mam dane : - x liczb (np.5 liczb i np. takie : 1 2 3 4 5 , ale może być też: 1 3 3 5 5) - sumę którą chcę otrzymać z dodania którychś (obojętnie ilu) z danych liczb (np. suma=11) .. i potrzebuję program / skrypt / arkusz excel, który powie mi jak Abel krowie, które liczby ze zbioru muszą być dodane, żeby utworzyły sumę jaką chcę. Dla zbioru: 1 2 3 4 5 i danej żądanej sumy 11 byłyby to następujące możliwości: 1_2_3___5 (suma: 11) __2___4_5 (suma: 11) Dla zbioru: 1 3 3 5 5 i danej żądanej sumy 11 są 3 możliwości: __3_3_5__ (suma: 11) __3_3___5 (suma: 11) 1_____5_5 (suma: 11) Nie jest ważne ile z liczb podanych w zbiorze złoży się na podaną sumę, jednak każda kolejna z liczb w zbiorze powtarzać się może tylko 1 raz (np. pierwsza liczba w ostatnim przykładzie (1) może byż brana pod uwagę tylko raz, czyli rozwiązaniem nie może być 1_1_1_1_1_1_1_1_1_1_1 (bo liczba 1 w zbiorze wystepuje tylko raz) ale liczba 5 - też w drugim przykładzie - powtórzyć się może 2 razy, bo tyle razy wystepuje w zbiorze Super optymalnie byłoby, gdyby programik w przypadku nie znalezienia pasujących składników dających szukaną sumę, podał najbliższą możliwą kombinację w górę i najbliższą możliwą w dół .. .. np jezeli żądaną sumą byłaby liczba 2, to mając dany zbiór jak w przykładzie drugim: 1 3 3 5 5 program nie znajdzie wprawdzie odpowiednika, bo suma żadnych ze składników w tym zbiorze nie daje liczby 2, ale wypisze: 1________ (suma: 1, reszta 1) __3______ (suma: 3, reszta -1) ____3____ (suma: 3, reszta -1) podobnie dla szykanej sumy 12 i tego samego zbioru: 1 3 3 5 5 pasujący odpowiednik nie zostanie znaleziony, jednak najbliższymi dodatnimi i ujemnymi wartościami będą: 1_____5_5 (suma: 11, reszta 1) 1_3___5_5 (suma: 13, reszta -1) 1___3_5_5 (suma: 13, reszta -1) Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, lub może już nad czymś takim myslał i ma gotowca, byłbym wdzięczny za udostępnienie. Pozdrawiam pwsmile |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tym problemem to chyba raczej na matematyka.org permutacje komninacje itp mi tez to sie na studiach zaczelo :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uff ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki piotrekkr, byłem na matematyka.org i nie do końca znalazłem jak to ugryźć.
. Dla jarrod extra wieeeeelkie DANKE ! Przetestowałem skrypt i to jest exactly to o czym talking about ![]() Masz u mnie flaszkę .. ![]() Coś tylko jest w obliczeniach chyba jeszcze nie tak, bo wyniki się czasem nie zgadzają. Wpisz prosze do bazy liczby 1 5 6 7 7 i daj szukanie sumy 21 Własnie mam to w wyniku kodu i wygląda to tak: Wynik działania programu: Liczby w zbiorze: 1,5,6,7,7 szukana suma: 21 Sumę minimalnie większą dają liczby: 1+5+6+7+7=26 reszty: -5 5+6+7+7=25 reszty: -4 Sumę minimalnie mniejszą dają liczby: 6+7+7=20 pozostaje: 1 .. czyli gdzieś się program machnął, bo 1+6+7+7 daje 21 bez reszty, a wynik nie podaje tej informacji Podobnie (może przyczyna jest ta sama i jest to poprostu już konsekwencją owego błędu) podawane propozycje liczb minimalnie większych i mniejszych nie zawsze są zgodne z prawdą Poza tym przerobiłem Twój kod podając moje konretne przykłady, w których pojawiają się ułamki z dwoma miejscami po przecinku (kropce), jak i podałem własną, faktycznie szukaną sumę. Załączam kod, ponieważ nie wiem czy zmieniając coś w tablicy, nie zmieniłem czegoś, czego nie powinienem.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Jeżeli temat błędu w kodzie nie jest zawiły do poprawki i nie zniechęciłem Cię jeszcze, byłbym bardzo wdzięczny za korektę. Z importem albo ręcznym zaktualizowaniem danych w kodzie będę sobie już potem jakoś za każdym razem radził. Pozdrawiam serdecznie pwsmile :roll2: |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dałem Ci ramy do stworzenia tego czego chcesz.
Brakuje tam warunków aby program działał pewniej. Widzisz, o godzinie 2 w nocy, mając na 9 rano do pracy, jakoś nie chciało mi się już dłużej nad tym siedzieć ![]() Jesśli chodzi o warunki pętli to są prawidłowe. Szukasz do elemenu mniejszego od sumy elementów w tablicy (w tym przypadku można użyć również $i<= 14 co daje to samo). Inaczej pętla obiegnie tablice za mało razy i funkcja nie zadziała prawidłowo bo nie będzie iterować po wszystkich elementach a jak za dużo to niepotrzebnie wydłuzy się czas działania. Poprawki wyglądają na prawidłowe. Jeśli chcesz aby to pewniej działało to najlepiej narysuj sonie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:37 |