![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dzisiaj postanowilem do potrzeb wlasnych napisac mala klase do obslugi szablonow... Klasa jest baaardzo prosta w sam raz dla malych i srednich stron www. Dziala zarowno w PHP4 jak i PHP5. Jest to moja pierwsza klasa, dlatego udokumentowanie nie jest dobre, nawet go zabardzo nie ma jak na razie ![]() Co do mozliwosci klasy... Zadnych ifow, catchow czy dodatkowych bajerkow... Klase prawdopodobnie bede rozwijal pozniej, jednak jak na razie to mi wystarcza i zadnych wiekszych zmian nie przewiduje... Klasa:
Sposob uzycia:
Jak widac, przy definiowaniu zmiennych szablonowych trzeba rowniez dodawac znaki zmiennych "{}". Dlaczego? Z zalozenia chcialem aby mozna bylo sparsowac jeden plik szablonu kilka razy przez np dwukrotne uzycie klasy... I tak w jednym dajemy sobie zmienne pomiedzy {} a potem np. pomiedzy ###zmienna###. Ten post edytował mokry 22.10.2006, 20:25:02 -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnosnie twojego pomyslu z tymi {} i ######... to po prostu dodaj jakas zmienna w ktorej bedziesz trzymal znak poczatku i konca wyrazenia.. szybciej, latwiej, przyjemniej
![]() -------------------- Programy antywirusowe
Komputery, internet Twój Słownik OnLine |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okey, ale moze sie zdarzyc sytuacja, ze jeden plik szablonu parsujemy dwa razy na strone... W tym momencie mozemy albo dodac pomiedzy {} jakis prefix, albo calkowicie zmienic postac zmiennej szablonowej... Osobiscie wole wybrac druga wersje ze wzgledu na lepsza przejrzystosc pliku szablonu (przynajmniej mi sie lepiej zarzadza takim szablonem
![]() -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widać ze nie zrozumiales mnie.. szablon pozostaje bez zmian, zmienia sie tylko to ze nie musisz podawac znakow {} przy deklarowaniu zmiennych. Po co uzywac zbednych znakow, marnowac czas przy pisaniu jak mozna dac np. setZnak('{', '}');
-------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]()
|
|
Okey, w takim razie zmienilem.
Jest po Twojemu ![]() -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
Ale teraz twoje klasa nie spelnia kryteriow jakie miala.. ;] ehh..
-------------------- Programy antywirusowe
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jezeli tam gdzie mam "{tytul}" chciał zrobic include jakiegos pliku to jak?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj jeszcze podstawową obsługę bloków i będzie loozik
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
To jak będziesz rozwijał, to dodaj obsługę instrukcji warunkowych
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i obsługę java
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@MajareQ - Po co tak odkopujesz te stare tematy :/ Daj sobie spokój z tym i pisz w aktualnie prowadzonych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~MajareQ j.w. a dodatkowo pisz na temat. Co tu robi wpis o Java? Jak to ma się do prowadzonego wątku?
Zaliczam tego posta jako nabijanie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taaaa, głupia emotikona mówi wszystko....
Tylko widzisz, obsługę instrukcji warunkowych ma każdy system szablonów jaki znam i nie ma w tym nic dziwnego więc do czego nawiązujesz komentarzem z Javą? Jeszcze pewnie myląc ją z JavaScriptem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:17 |