![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
stworzylem proscutenki skrypcik: [php:1:b1363715d4]<?php $otwarty_katalog = opendir($katalog_glowny); while ($w_srodku = readdir($otwarty_katalog)) { if ($w_srodku != "." && $w_srodku != "..") { $coto = (is_dir($w_srodku)? "tak" : "nie"); print $w_srodku." | ".$coto."<br>"; } } closedir($otwarty_katalog); ?>[/php:1:b1363715d4] i mam z tym skryptek taki kłopot, że uważa wszystko znajduje się w przeglądanym katalogu (bez względu na to jaki katalog to by nie byl) za pliki. pomimo tego, iz ja przez konsole freebsd zakladam folder i potem widze go np. poleceniem Kod ls -ld * | awk '{print $9}'
Gdzies pewnie robie blad.. tylko gdzie ? -------------------- *******************************
Uściski jak pociski :O) wirtek :O) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
[php:1:e5cb9873e8]<?php
$coto = ( is_dir($w_srodku) ) ? "tak" : "nie"; ?>[/php:1:e5cb9873e8] Teraz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten sam efekt co był.. ale wlasnie wpadlem na pomysl, aby sprawdzic czy tak samo zachowa sie is_file()... i przezylem szko....
napisalem wiec: [php:1:8b7f1b0c88]<?php $coto = (is_file($katalog_glowny.$w_srodku)? "tak" : "nie"); ?>[/php:1:8b7f1b0c88] i co ![]() ![]() i wszystko jest tak, jak powinno byc.. pytznie tylk w takim razie dlaczego is_dir mi nie zadzialalo.. hieh.... -------------------- *******************************
Uściski jak pociski :O) wirtek :O) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Katalogi w UNIXo podobnych systemach sa wlasnie plikami ale o specyficznych atrybutach.
W manualu o [manual:5e0aba899b]is_dir[/manual:5e0aba899b] w komentrzach sa szczegolowo omowione zastosowania min do listowania katlogu - powinno pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat i mam z tym skryptek taki kłopot, że uważa wszystko znajduje się w przeglądanym katalogu (bez względu na to jaki katalog to by nie byl) za pliki.
Zamień: [php:1:a432de988b]<?php is_dir($w_srodku) ?>[/php:1:a432de988b] na [php:1:a432de988b]<?php is_dir("$katalog_glowny/$w_srodku") ?>[/php:1:a432de988b] i nie ma prawa Ci nie działać. :wink: Cytat Kod ls -ld * | awk '{print $9}' Łoo rany, a nie prościej po prostu: Kod ls -l
-d w tej kombinacji nic nie daje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:34 |