![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Musze co pewien czas usuwac kilkadzisiat tabel, wpisujac recznie "drop table przedrostek_tabela1; drop table przedrostek_tabela2" jest to troche uciazliwe, zwazywszy iz musze usunac okolo 20 - 40 tabel. Czy mozna napisac jakies zapytanie, ktore bedzie usuwac wszystkie tabele danego przedrosta? Tzn. chce usunac wszystkie tabele, ktorych przedrostek = 'przedrostek'. Czy ktos bylby tak mily i by mi pomogl? Dzieki i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIKE %część_wspólna_tabel% - może Ci się przydać
oki, to trochę kopałem i znalazłem ![]() 1. Kod $tabele = mysql_list_tables( "nazwa_bazy" ); $i = 0; while ( mysql_fetch_row( $tabele ) ) { $tablica_z_nazwami[] = (mysql_tablename( $tabele, $i ); $i ++; } (mamy tablicę z nazwami) 2. w php wybierasz sobie tablice, które pasują do wzorca 3. usuwasz w pętli kolejne tablice ----------------- również (i chyba tak będzie lepiej) możesz już pod "$i ++;" wybirać na bieżąco pasujące tabele i usuwać je a tu znalazłem coś takiego Kod <? /* Function that returns whole size of a given MySQL database Returns false if no db by that name is found */ function getdbsize ( $tdb ) { $db_host = 'localhost'; $db_usr = 'USER'; $db_pwd = 'XXXXXXXX'; $db = mysql_connect ( $db_host , $db_usr , $db_pwd ) or die ( "Error connecting to MySQL Server!\n" ); mysql_select_db ( $tdb , $db ); $sql_result = "SHOW TABLE STATUS FROM " . $tdb; $result = mysql_query ( $sql_result ); mysql_close ( $db ); if( $result ) { $size = 0; while ( $data = mysql_fetch_array ( $result )) { $size = $size + $data [ "Data_length" ] + $data [ "Index_length" ]; } return $size; } else { return FALSE; } } ?> <? /* Implementation example */ $tmp = getdbsize ( "DATABASE_NAME" ); if (! $tmp ) { echo "ERROR!"; } else { echo $tmp; } ?> ----------------- jeszcze raz przepraszam za złe naprowadzenie powodzenia Ten post edytował gszesiek 21.10.2006, 18:45:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:55 |