![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Nie! Nie zmuszam nikogo do niczego... Ta prowokacja dąży do uzyskania Waszej opinii na temat tego jakiego wyboru dokonalibyście mając dziś za zadanie stworzenia systemu opartego na linuxie. Poczytałam troszkę postów na kilku forach i zorientowałam się, że podziały są dość stabilne - jedni wolą Red Hata inni Debiana itd... Byłoby miło, gdyby komuś się chciało w kilku słowach sprecyzować, co decyduje o tym, że wybrał daną dystrybucję Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi się w Mandrake podoba to, że jest przyjazny dla użytkownika - kreatory itd.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
do listy tych lepszych dodal bym jeszcze Mandrake (9.1) kozystam z niego i wydaje mi sie najbardziej przystepny dla newbie linx. (tzn. mowie o sobie). standardowy pakiet zajmuje ok 1GB zawiera prawie wszystiko co dev. powinien posiadac. takie moje zdanie :wink: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest straszna dyskryminacja!
A gdzie systemy nielinuxowe, *BSD, Solaris, HPUX, AIX, NT?!? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kris ... Jaka dyskryminacja
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@julia przeciez jemu chodzilo tylko o to, ze procz linuchow sa jeszcze inne OSy.. a czy to takie zle??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wassago: Ale w pytaniu bylo o Linuxa nie o wszystkie inne systemy UNIX-o pochodne.
Czytalem niedawno kilka artykułow i doszedłem do wniosku, ze postawił bym na Slacka. Jest on jedna z lepszych dystrybucji, ktora jest dosc bezpieczna po instalacji (bez konfigurowania). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie! Nie zmuszam nikogo do niczego... Ta prowokacja dąży do uzyskania Waszej opinii na temat tego jakiego wyboru dokonalibyście mając dziś za zadanie stworzenia systemu opartego na linuxie.
Widzicie ten fragment? Więc w czym problem? Jej wyraźnie chodziło o linuksa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czytalem niedawno kilka artykułow i doszedłem do wniosku, ze postawił bym na Slacka. Jest on jedna z lepszych dystrybucji, ktora jest dosc bezpieczna po instalacji (bez konfigurowania).
Pomimo ze bardzo lubie slacka to ma on niestaty wiele wad. - po 1 nadal znajduje sie w nim wiele dziurawych bibliotek i programow o ktorych wiadomo od dawna ze sa z nimi problemy - po 2 instalowanie binarek z pakietow tgz to chyba przeszlosc - po 3 brak tam jakiegos zgranego i przewidywalnego zespolu develoiperow i zdarzaly sie okresy ze przez 2 lata nie wychodzila zadna dystrybucja - po 4 upgrejdowanie mozliwe jest wlasciwie tylko kompilujac recznie zrodla - po 5 to slack chyba z 2 lata spoznil sie z wdrozeniem glibcy - po 6 chlopaki mieszaja w numeracji, np z 4.0 zrobilo 7.0 ;) ten system naprawde przypomina hardcoreowe czasy i bardzo go lubie, ale na server raczej bym go nie polecal, jest swietny do nauki, ale nie do powaznych zastosowan. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: Babimost City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JA bym wybral Mandrake 9 ... Prosty i przyjazny
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
nie wiem co bym wybral wiem natomiast ze mam madrake 9.1 :-) i jestem z niego zadowolony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pomimo ze bardzo lubie slacka to ma on niestaty wiele wad.
- po 1 nadal znajduje sie w nim wiele dziurawych bibliotek i programow o ktorych wiadomo od dawna ze sa z nimi problemy To dotyczy kazdej dystrybucji, slack jest tam samo teraz aktualny jak inne. Cytat - po 2 instalowanie binarek z pakietow tgz to chyba przeszlosc
widac nie, moze ni jest to najlepszym rozwiazaniem, ale poki co nie ma naprawde dobrego systemu pakietow Cytat - po 3 brak tam jakiegos zgranego i przewidywalnego zespolu develoiperow i zdarzaly sie okresy ze przez 2 lata nie wychodzila zadna dystrybucja
no tak jeden czlowiek nie jest zespolem ![]() Cytat - po 4 upgrejdowanie mozliwe jest wlasciwie tylko kompilujac recznie zrodla
man upgradepkg Cytat - po 5 to slack chyba z 2 lata spoznil sie z wdrozeniem glibcy
- po 6 chlopaki mieszaja w numeracji, np z 4.0 zrobilo 7.0 ![]() zdarza sie. Nie tylko slackowi. A windowsy to szly tak: 3.1 -> 95 -> 98 -> Me -> Xp. widzisz tu jakas zasade ? A jakos nikomu to nie przeszkadza... Tez bardzo lubie ta dystrybucje, jedynie brakuje mi informacji o zaleznosciach miedzy pakietami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli musialbym wybierac z tej listy to slack, bo mam z nim doswiadczen troche, wiec w miare szybko bym to sprowadzil do stanu uzywalnosci.
A jesli moge sie wychylic poza liste (ale obstajac nadal przy linuxach) to chyba wzialbym gentoo... teraz zaczalem sie nim troche bawic i musze powiedziec ze jest calkiem przyjemny, jedyne co mi sie nie podoba to troche dlugi czas zanim sa dostepne programy w wersji pakietu (np. php jest oficjalnie 4.3.2RC4 dopiero..), ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby conieco poinstalowac ze zrodel. |
|
|
![]()
|
|
Cytat jedyne co mi sie nie podoba to troche dlugi czas zanim sa dostepne programy w wersji pakietu (np. php jest oficjalnie 4.3.2RCR dopiero..), ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby conieco poinstalowac ze zrodel.
Tia pewnie jak masz jeden server. Ja mam w tej chwili pod soba kilka i naprawde zaczyna miec to znaczenie, a w poprzedniem firmie mialem swego czasu nawet kilkanascie i wtedy sposob upgrejdowania moze decydowac o tym czy przy bugu w jakims oprogramowaniu masz przed soba 2 tygodnie meczarni czy kilka godzin. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tia pewnie jak masz jeden server. Ja mam w tej chwili pod soba kilka i naprawde zaczyna miec to znaczenie, a w poprzedniem firmie mialem swego czasu nawet kilkanascie i wtedy sposob upgrejdowania moze decydowac o tym czy przy bugu w jakims oprogramowaniu masz przed soba 2 tygodnie meczarni czy kilka godzin.
Ja rowniez mam pod soba kilka serwerow i jakos do lba by mi nie przyszlo instalowac inną dystrybucję linuxa niz Slackware. Twoje argumenty w ogóle do mnie nie przemawiaja. Po pierwsze, Slackware został stworzony jako dystrybucja prosta - lenistwo admina nie wchodzi w grę. Jakby nie patrzeć, brak tutaj kreatorów (chociaż, w nowszych wersjach autor znacznie przyłożył się do tego problemu i nie ma na co narzekać). Po drugie, istnieje masa skryptów, o których administrator wielu serwerów wiedzieć powinien. Owe skrypty bardzo ułatwiają pracę - jak widać, nie chciało się Tobie zainteresować tym tematem. Zresztą, sam Patrick Volkerding (autor Slackware) nie raz odpowiadał na zarzuty braku oprogramowania w sposób: nie podoba się, można zawsze zmienić dystrybucję, albo napisać sobie instalator samemu. Cytat ten system naprawde przypomina hardcoreowe czasy i bardzo go lubie, ale na server raczej bym go nie polecal, jest swietny do nauki, ale nie do powaznych zastosowan.
Życzę Ci powodzenia w administrowaniu swoim sewerem. Jeśli, nie daj Boże, nadejdzie kiedyś moment, że będę potrzebował konta email, wcześniej zmuszony będę się wypytać, jakie ksywki mają admini serwera |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mandrake byl pierwszym linuxem z jakiego kozystalem i tak pozostaje, ale z tego co wiem, wiele adminow zajmujacy sie sieciami preferuja chyba Debiana. Mimo to ja swoj glow oddaje na Mandrake (9.1) sam mam server wlasnie na nim
![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Nie uzywalem slacka juz od 2 lat, a ostatni server postawilem na nim 3 lata i z tego co widzialem niewiele sie zniemilo. Nie wierze aby nagle powstal tam jakis spojny i bezpieczny soft do zarzadzania pakietami. Z twojego maila czuje ze uwazasz ze zamiast slacka proponuje jakis idiotyczny soft w stylu zarzadzania pakietami z manka albo redszmaty, ale ja akurat uzywam czegos zupelnie innego. Sprobuj kiedys programow z rodziny *BSD, one lacza prostote i przejrzystosc systemu porownywalna ze slackiem , a ich narzedzia do zarzadzania pakietami daleko przerastaja mozliwosci rpm'ow i innych takich smieci. Aby przeinstalowac od nowa zrodla calego systemu FreeBSD wystarczy chyba 5 komend. Jezeli niczego nie zrlbisz zle masz 99,999% pewnosci ze po wymianie WSZYSTKICH czesci systemo twoj system bedzie nadal dzialal stabilnie. Sprobuj dokonac czegos takiego w Mandrake czy Red hacie, za chwile okaze sie ze glibce sie z czyms pozarly i jest kaszanka. Nie wiem jak dzialaja nowe programy do upgrejdu w slacku, ale uzwalem tego systemu od 96 do 2001 roku i watpie by odbyla sie wnim jakas wielka rewolucja.
A co do cytowanej wypowiedzi to swietnie oddaje ona podejscie autorow slacka do uzytkownikow i nie mam tutaj nic do dodania. Nie wiem do czego na koncu pijesz , ale kont pocztowych nie rozdaje ;P |
|
|
![]()
|
|
Co do wersji mandrake 9.1 to upgrejdolem komuter mojej zony z mandrake 8.1 do 9.1 i o malo nie skonczylo sie rozwodem ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I tu wychodzi umiejętność czytania ze zrozumieniem. Pytanie w ankiecie dotyczylo LINUXA a nie systemów z rodziny *BSD. Teraz paniał?
Cytat Nie wiem do czego na koncu pijesz , ale kont pocztowych nie rozdaje ;P
To była ironia z mojej strony. Szkoda, że jej nie zrozumiałeś, tak samo jak słów autora Slackware. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez dłuższy czas bawiłem się slackiem, ale przyznam, że system pakietów dałoby się zrobić lepiej. Reszta byla całkiem niezła. W sumie do serwera po przekompilowaniu jądra nadawałby się całkiem nieźle. I w sumie z linuxow to jest jeszcze debian, ale osobiscie wole slacka.
Osobiście zaczynałem z mandrakiem i przyznam, że to był dory system - do zabawy. System pakietow to tam jest bardziej poprany niż gdziekolwiek indziej. Ale prawda, freebsd nic nie pobije. System portow, sprawdzanie i instalacja zależności są po prostu nie do pobicia. Co do bezpieczeństwa to jeszcze nie wiem, bo jak na razie nie probowalem jeszcze firewalla, ale ogolnie wyglada super. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.07.2025 - 11:11 |