![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się, czy da się uaktualnić wpisy w bazie danych bez udziału php, a mianowicie mam podane dane osoby w formacie: Nazwisko1 Nazwisko2 Imię gdzie Nazwisko2 jest opcjonalne. Niestety te dane siedzą mi w jednym rekordzie.
To co chciałbym uzsykać to odzielenie imienia i nazwiska a nastepnie zamiana ich miejscami. Przykłady nazwisk które mam w bazie: ID person 1 Nowak-Stefańska Zyta 2 Kowalska Nowak Anna 3 Kowalski Jan A to chciałbym uzyskać: ID name surname person 1 Zyta "Nowak-Stefańska" "Zyta Nowak-Stefańska" 2 Anna "Kowalska Nowa" "Anna Kowalska Nowak" 3 Jan "Kowalski" "Jan Kowalski" Za pomoc, z góry dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze radzę, przerób bazę. Taka struktura, gdzie w jednym polu siedzą imiona i nazwiska jest zła. A co, jeśli ktoś będzie miał dwa imiona?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest mi potrzebne doraźnie, struktura nie ma tutaj nic do znaczenia, po prostu dostałem już gotową taką bazę i muszę tutaj powyciągać odpowiednie dane i przenieść do nowej.
Wierz mi że sam bym takiej struktury nie wymyślił |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:40 |