![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
group_main
Kod group_id | group_name group_users Kod id | user_id | group_id Iteraz chce wyświetlić w ten sposób że... Najpierw pobiera grupe, a potem z group_users pobiera mi userow ktorzy naleza do tej grupy. Powinno to wygladac tak: Kod [0] => array [group_id] = 1 [group_name] = 'grupa 1' [users] => array [0] => array [id] = 1 [user_id] = 23 [1] => array [id] = 5 [user_id] = 55 [1] => array [group_id] = 2 [group_name] = 'grupa 2' [users] => array [0] => array [id] = 2 [user_id] = 13 [1] => array [id] = 4 [user_id] = 25 itd..... Da sie utworzyc taka tablice po stronie SQL ![]() Wiem ze moge zrobic dwa zapytania, najpierw pobierac grupy potem petla i kolejne zapytanie pobierajace userow wedlug group_id ale wolalbym za pomoca jednego zapytania. Pomocy.... Ten post edytował eai 19.10.2006, 21:39:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Możesz zrobić to zapytaniem, ktróre posortuje Ci po group_id z group_main, a następnie w php utworzysz sobie potrzebną tablicę.
Zapytanie będzie mnięj więcej tak (pisane z palca - nie testowałem)
W postgresie możesz zwrócić tablicę (nie asocjacyjną) lub typ, który tą tablicę może udawać. W mysql niestety nie wiem, czy się da zrobić takie coś. Ten post edytował batman 19.10.2006, 12:48:10 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:56 |