![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
ostatnio przegladalem artykul ze strony i skrypty do niego zalaczone. niestety nie jestem jeszcze na etapie aby ten skrypt samemu rozgryzc. oto skrypt mail.php z ktorym mam problemy.
Niby sa tu komentarze i zarazem objasnienia ale za bardzo nie wiem co i gdzie wpisac azeby uruchomic skrypt. Juz pierwsza linia kodu sprawia trudnosci. Co wlasciwie powienienem tu wstawic? Jak mam to rozumieć? czy haslo ma byc umieszczone w zewnetrzna pliku? bardzo prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok.
md5 jest to jednostronny algorytm kodowania ciądu znaków. Co to oznacza? masz słowo test. Zatem przyrównujesz je do zmiennej np.: $hash:
Następnie chcesz je zakodować zgodnie z algorytmem md5:
Wówczas nasze słowo "test" zamieniło się w "098f6bcd4621d373cade4e832627b4f6" Stosuje się takie coś np przy kodowaniu haseł. W tym programie miasz warunek:
Czyli hasło z formularza jest kodowane za pomocą md5 a następnie porównane do zmiennej $hasloZpliku. Czyli zmienna $hasloZpliku musi już mieć zakodowane hasło. Dałem ci po prostu przykład słowa i jego odcisku. Aby zrobić inne hasło to je sobie zakoduj i zapisz do tej zmiennej a w formularzy wpisz to co było przed zakodowaniem. Wówczas program powinien zadziałać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ostatecznie mozesz dać tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
właśnie o takie tłumaczenie mi chodziło;
śpieszę to teraz przetrawić w praktyce a tymczasem dzieki wielkie za pomoc wlasnie troche potestowalem skrypt; rzeczywiscie problem logowania sie jest juz z glowy, ale za to pojawil sie kolejny; mianowice po zalogowaniu wczytywana jest stronka a na niej ..... zielone tlo formularza zamiast pokazania samego formularza. gdzie teraz tkwi problem? Ten post edytował admiral 18.10.2006, 23:53:58 |
|
|
![]()
|
|
właśnie o takie tłumaczenie mi chodziło; śpieszę to teraz przetrawić w praktyce a tymczasem dzieki wielkie za pomoc wlasnie troche potestowalem skrypt; rzeczywiscie problem logowania sie jest juz z glowy, ale za to pojawil sie kolejny; mianowice po zalogowaniu wczytywana jest stronka a na niej ..... zielone tlo formularza zamiast pokazania samego formularza. gdzie teraz tkwi problem? Zobacz źrógło strony. A następnie popraw cssy bo wszystko jest pod tym zielonym tłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
sugerujesz ze formularz jest wyswietlany ale znajduje sie pod zielonym tlem?
gdy uruchamiam sam formularz form.html to formularz ma wyglad ma taki, jaki podejrzewam, ze powienien miec, wyswietla go moim zdaniem poprawnie. ale gdy uruchamiam skrypcik mail.php to po logowaniu wystepuje opisany w poprzednim poscie efekt. oj chyba sam nie dojde, a bez pomocy sie nie obejdzie; ![]() jarrod czy mógłbyś mi jeszcze powóc? nie rozgryzlem samemu Ten post edytował admiral 19.10.2006, 18:46:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:28 |