Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jezyk jutra ?
dzesi
post 16.10.2006, 14:41:50
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam pytanko,Więc chciałbym poznać waszą opinie na temat j2ee i java co o niej myślicie itd ,czy zamierzacie sie uczyć tego jezyka ?
-------------
ps:pytam sie dlatego ze coraz wiecej firm szuka programistow java/j2ee
-------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Fuzja
post 16.10.2006, 14:51:50
Post #2

-----

Javy wato sie uczyć, ma dosyć łatwa składnię i nie jest trudna, natomisat językiem przyszłości myslę, że jest C# szczególnie po wyjściu wersji 3.0.
Nadal warto uczyć się także C++.
+Quote Post
batman
post 16.10.2006, 20:43:35
Post #3

Grupa: Moderatorzy

Moim zdaniem przyszłość należy do php. W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw. Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi). Do tego w php można pisać aplikacje "okienkowe".

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
Master Miko
post 16.10.2006, 20:52:28
Post #4

-----

Moim zdaniem najważniejsze języki które będą się liczyć to php i C#... do tego dochodzi jeszcze C++ i może java, ale jakoś słaba jest tendencja na jave, choć powstają w niej ambitne projekty.

--------------------
+Quote Post
batman
post 16.10.2006, 20:56:36
Post #5

Co do C# jeszcze jestem skłonny przyznać rację, ale Java jest raczej językiem przeszłości. Od dawna był to bardzo mulący język, a aplikacje w nim napisane strasznie wolno działały. Obecnie uległo to poprawie, ale niesmak pozostał winksmiley.jpg Ponadto, języki tworzone na podstawie Java i C++ czerpią z nich to co najlepsze i unikają zawartych w nich błędów.

--------------------
+Quote Post
Master Miko
post 16.10.2006, 21:01:49
Post #6

-----

Sterowniki satelit nadal programowane są w Javie winksmiley.jpg , jak również aplikacje których dane zmieniają się dynamicznie np. system kotroli ruchu lotniczego itp itd.

--------------------
+Quote Post
dr_bonzo
post 16.10.2006, 22:04:08
Post #7

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Ztego co slyszalem to w krytycznych systemach (jak te powyzej) to sie Ade stosuje.

Cytat
W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw. Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi).

Ruby to juz ma. Od dawna smile.gif

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
TomASS
post 16.10.2006, 22:27:26
Post #8

-----

Tak naprawdę to ważne jest aby znać zasady programowania. W większości poważnych projektów i tak tworzone są wewnętrzne języki np. dla systemu SAP został stworzony ABAP

--------------------
+Quote Post
mike
post 16.10.2006, 23:17:59
Post #9

-----

Cytat(batman @ 16.10.2006, 21:43:35 ) *
Moim zdaniem przyszłość należy do php.
Moim zdaniem jestes daleki od prawdy.
Pierwszy z brzegu przykład: Symfony (php) vs. Rails (Ruby) vs. Django (Python) jasno pokazje, że php zostaje daleko w tyle za konkurentami jesli chodzi o szybkość. A prym wiedzie Django - framework napisany w Python.

W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw.
To co ma siepojawić w wersji 6 to nic nowego dla konkurencji.
Prawdę mówiąc wraz z wejściem nowości php zacznie przybieraćksztalty języków, które już są.
Więc w tej sytuacji nie wyznaczamy trendów, tutaj gonimy stadardy bo od nich odbiegamy.

Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi).
Tak, boblioteka SPL jest bardzo fajna.
To niestety żadna nowość, która mogłaby położyć inne języki.
A poza tym ile ludzi z tego korzysta? Niewiele bo ludzie nadal piszą pod PHP4, czego przykladem jest CakePHP, którego twórcy żyjąc w tępym ogłupieniu cieszą się z tego że ich framework działa pod PHP4. To oczywisty minus, ale niech im będzie.

Do tego w php można pisać aplikacje "okienkowe".
Aplikacje okienkowe w php to parodia aplikacji okienkowych. Może GTK2 coś wprowadza nowego, ale ta nisza już jest dawno zająta przez inne języki a php nie ma nic czym mogłoby zaszaleć.

Usage Stats for September 2006
Boom na php już minął. Trzeba się z tym pogodzić i zacząć pisać w Java lub Python tongue.gif

Powyższe zdanie jest oczywiście lekka prowokacją (nie do końca, ja już sie przestawiłem na Java a z czasem nauczę się Pythona), bo php jeszcze długo nie odda pozycji.
Tylko niech twórcy zaczną mysleć o przyszłości i przepiszą php na nowo a archaizm zwany PHP4 oleją.

Dla php zgubna jest wsteczna kompatybilność, tak ta w działaniu jak i co ważniejsze, ta w ludzkich głowach.
+Quote Post
batman
post 17.10.2006, 07:27:27
Post #10

Dlatego, że php nie ma jeszcze zaimplementowanych "bajerów" jak inne języki, jest moim zdaniem szansą dla tego języka na ominięcie błędów, które się w pojawiają. Oczywiście, że php nigdy nie będzie językiem od wszystkiego (jak Java). I bardzo dobrze. Cytując pewną mądrą panią z reklamy winksmiley.jpg "Jeśli coś jest do wszystiego, to jest do niczego".

No i na koniec muszę przyznać rację. Daleko jeszcze php do szybkości innych języków. Niemniej jednak pozostaje żywić nadzieję, iż wersja z cyferką 6 wrpowadzi dużo zmian.

--------------------
+Quote Post
nasty
post 17.10.2006, 07:50:40
Post #11

-----

Moim zdaniem przyszlosc nalezy do jezykow C (C/C++/C#).
Ale nie mozna powiedziec o zadnym z tych jezykow ze bedzie jezykiem przyszlosci poniewasz kazdy dominuje w jakies branrzy:
np c++: nadal nie pokonany w tworzeniu gier i aplikacji matematycznych
c#: Wedlug mnie najlesze do pisania aplikacji okienkowych i biznesowych
C: to samo co C++

a Java? to juz wdlug mnie wspomnienie po jezyku...
php? jest dobry do "One-man-site" czyli stron malych (ew. srednich) i nic wiecej
+Quote Post
batman
post 17.10.2006, 08:09:27
Post #12

Będę jednak bronił php.
Jako przykład podam język ASP 3.0. Kiedyś pisałem w tym języku i muszę przyznać, iż niektóre rozwiązania bardzo mi się podobały. Następnie Microsoft ogłosił, iż zaprzestaje rozwijać ten język. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ po "drobych" poprawkach powstałby bardzo ciekawy język. Jakiś czas później ukazał się ASP .NET. Z poprzenim językiem wspólną ma chyba tylko nazwę winksmiley.jpg Sądzę, że to jest właśnie dobry przykład w jakim kierunku powinien rozwijać się php. Jeśli SPL i GTK udało by się rozbudować i stworzyć na ich podstawie solidny framework, wówczas możnaby mówic o php jako języku przyszłości. Kto wie. Może to właśnie nam szykują winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
php programmer
post 17.10.2006, 08:12:35
Post #13

-----

@nasty_psycho
Może się mylę, ale według mnie jest całkiem odwrotnie,
C++ na wyginięcie a Java ma przyszłość.
Dlaczego?
Programowałem kiedyś w C i powiem tyle, że
bardzo łatwo wejśc w maliny, nie wiem jak jest w nowszych wersjach
C++ ale wedlug mnie C++ jest przesadnie dynamiczny,
za dużo rzeczy trzeba pilnować (np zwalnianie pamięci),
Co do Javy to dużo urządzeń mobilnych z niej korzysta,
no i programiści Javy sa lepiej opłacani, a to o czymś świadczy

Ten post edytował php programmer 17.10.2006, 08:14:09
+Quote Post
dr_bonzo
post 17.10.2006, 09:01:21
Post #14

-----

C++ przesadnie dynamiczny? hehe -- to moglbys o Rubym powiedziec gdzie mozesz klasy przedefiniowywac, nadpisywac metody, zmieniac wartosc stalych itp.

"za dużo rzeczy trzeba pilnować" -- no wlasnie,a juz najbardziej brakuje mi pamietania rozmiaru tablicy w samej tablicy

C++ na wyginieciu? A w czym masz napisany OS i podstawowe programy jak nie C/C++?

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
bigZbig
post 17.10.2006, 09:10:29
Post #15

-----

A moim zdaniem powinno się unikać porównań języków kompilowanych od języków skryptowych.

--------------------
bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
+Quote Post
nasty
post 17.10.2006, 14:31:03
Post #16

-----

~php programmer: To ze trzeba duzo rzeczy pilnowac w c++ to czasem jest atutem, powiem ci ze jak pisze cos w C# to az sie prosi o pointer winksmiley.jpg

I zauwaz ze przez to ze sam pamiecia zarzadzasz to programy w C++ sa szybszsze od programow w .NET albo Java

a co do Javy to nie widze dla tego jezyka zadnych perspektyw, strasznie wolny, nie kompletny i zle poukladany framework, slaba dokumntacja... a co do "Portability" to nawet .NET (czysto windowsowy framework) bije jave, przez to ze microsoft wypuscila kod srodlowy CLR-u a chopaki z mono robia kawal dobrej roboty.
+Quote Post
Fuzja
post 17.10.2006, 15:32:29
Post #17

-----

Co do ruby to jest prosty, baardzo łatwy do nauki, ale bawiąc sie rubym i orem przerazilem sie patrząc na nowy wykop, jak dla mnie zbyt wolne.
C++/C# i Java maja najwiekszą przyszlośc i to jest nie zaprzeczalne, a co do aplikacji webowych popieram mike'a python jest zajefajny i ma skladnie podobna do ruby'ego co czyni go jzykiem łatwym, ale jednak jakos nie mam siły by się zacząć na niego przestawiac w końcu więcej pracy i zleceń jest póki co dla phpopwców.
p.s Może ten język nie ma przyłości ale mi się wygodnie w tym pisze, szczególnie pzy wykorzystaniu .net , mowie o visual basicu 2005 winksmiley.jpg.
+Quote Post
erix
post 17.10.2006, 16:15:31
Post #18

@nasty_psycho:
Cytat
a Java? to juz wdlug mnie wspomnienie po jezyku...

Bluźnisz...

Cytat
php? jest dobry do "One-man-site" czyli stron malych (ew. srednich) i nic wiecej

Taaa, tylko ciekawe dlaczego duże projekty z niego korzystają...

Java jest o tyle dobra, że postawiono bezpieczeństwo na jednym z czołowych miejsc. Fakt, na źle napisanych VM trochę muli, ale za to co potrafi... Wystarczy popatrzeć choćby na Eclipse'a.

Cytat
mowie o visual basicu 2005

I jak tu mówić o rozwoju alternatywnych OS-ów...

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Fuzja
post 17.10.2006, 16:21:22
Post #19

-----

erix: Tak jak powiedziałem, visual basic 2005 to hobby al i bez pryszlości więc po co ten komentarz winksmiley.jpg?
+Quote Post
erix
post 17.10.2006, 16:32:43
Post #20

To był pogląd ;P

Hmm, ale patrząc od drugiej strony - jeśli jest więcej takich jak Ty, to skąd wiesz, czy nie będzie niepotrzebnej "rewolucji" tak, jak w przypadku Windows 95...?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:04