Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Wydajność] tabela z dużą liczbą kolumn, czy podzielić na mniejsze
_KuRT_
post 14.10.2006, 21:57:57
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Jest to mój pierwszy post tutaj. Programowaniem w php zajmuje się kilka lat. Jednak w optymalizacji baz danych dobrze się nie czuję.
Wymyśliłem sobie stworzenie większego serwisu podobnego troche do grono.net. zabrałem sie za pisanie i przystanąłem na chwilę. Otóż, czy lepiej jest stworzyć tabelę użytkowników, zawierającą ~40 kolumn opisujących użytkownika ? czy podzielić na kilka mniejszych i każda tabelka by się odwoływała do id user'a poprzez user_id.

Każdy użytkownik może mieć tylko 1 cechę, dlatego wydaje mi się, że 1 duża tabela wystarczy, tylko jak się to zachowa przy większej liczbie danych ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
Fallout
post 15.10.2006, 13:24:26
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Biorąc to na logikę przy większej ilości tabel powiązanych, będzie więcej zapytań.
A ilość kolumn chyba nie ma takiego znaczenia dla mysql_fetch_array(), gorzej gdy będziesz musiał wyciągać osobno poszczególne dane z poszczególnych wierszy, wtedy znowu się narobi masę zapytań.

Wg. mnie wyjdzie Ci raczej w praniu przy kodowaniu biggrin.gif

Istnieje takie coś jak normalizacja bazy danych. Jeśli uznasz, że tabela z użytkownikami jest znormalizowana, tzn nie da się jej bardziej rozbić (logicznie nie praktycznie, bo tak można zrobić i 20 kolumn) to rozbij ją. Ja po prostu jeśli wiem, że w strukturze pewne pola będą mi robić powatarznie danych z innych pól to wywalam do osbonej tabeli. Unikam wtedy nadmiarowości. Po prostu dobrze spójrz na strukturę swojej bazy i na jakie dane będą w niej.

Wrzuć może strukturę tej tabeli to będzie można się jakoś zastanowić, teoria nie jest moją mocną stroną ;p

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:19