![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W ramach testów zrobiłem coś takiego : index.php
class CCC
efektem działania jest
Czy to oznacza, że $config1 jest klonem $config ? Z faktu że dostaję tylko jeden komunikat o tym że klasa jest już załadowana ( tutaj -> CCC::loadClass( 'CCC_Config' ); ) wnioskuję że przy tworzeniu $config1 funkcja __autoload już nie działa a więc nie ma drugiego komunikatu. -------------------- php 5.1.6
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Funkcja autoload __autoload() wykonywana jest tylko wtedy kiedy nastepuje próba utworzenia obiektu nieistniejącej klasy. W związku z tym że po pierwszym razie klasa już jest załadowana to później __autoload() nie jest wykonywany.
2. "Czy to oznacza, że $config1 jest klonem $config ?" - Jakim klonem? Obie zmienne są po prostu różnymi obiektami tej samej klasy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 2. "Czy to oznacza, że $config1 jest klonem $config ?" - Jakim klonem? Obie zmienne są po prostu różnymi obiektami tej samej klasy. Póki co niewiele jeszcze wiem o PHP5 a że __autoload się nie wykonał po raz drugi więc tak mi się "wypsnęło". CONFIG przynajmniej u mnie jest ciągle taki sam a więc w klasie Config dobrze by było zastosować singletona czy nie ? Dziękuję za już i za jeszcze. -------------------- php 5.1.6
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:39 |