![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem oto taki mały skrypcik (tu uproszczona wersja), który po podaniu metodą get parametrów $plik oraz $kod (w praktyce - specjalny link, np.: www.adres-serwisu.pl/$plik=plik&$kod=kod) - sprawdza ważnośc kodu (w bazie danych) i w zależności od wyniku sprawdzenia przekierowuje na żądany plik - czyli taki prosty, mały system udostępniania plików za pomocą kodów dostępu:
<?php Skrypt spelnia swoje zadanie - natomiast chodzi mi o to jak zabezpieczyc pliki w katalogu download, by nie byly dostepne bezposrednio, tylko z poziomu skryptu? Chodzi mi o to, by nie mozna bylo do niego dojsc wpisujac po prostu adres w przegladarce: www.adres-serwisu.pl/download/plik.zip Jedyne co potrafilem zrobic, to wlaczenie Options -Indexes na serwerze, ale co jesli ktos pozna nazwe katalogu? Czy jest to wogole mozliwe? Probowalem bawic sie prawami dostepu - serwis hostingu poradzil mi by ustawic prawa katalogu CHMOD na 600, ale to nie dziala - skrypt tez sie wywala wtedy. Bede wdzieczny za podpowiedz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:23 |