![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym zrobić coś takiego: Mamy: Link1 * Link2 * Link3 * Link4 Chciałbym aby po kliknieciu np Link2 (otwiera się stronka) i linki wyglądają tak: Link1 * Link2 * Link3 * Link4 Jeżeli wybiore sobie np link4 to mamy: Link1 * Link2 * Link3 * Link4 Czyli jak zrobić aby w "menu" z linkami był podreślany link z którego aktualnie oglądana jest stronka? Oczywiście po przejściu na inny link podkreślony jest tylko ten na który prześliśmy (tak jak w przykładzie). Ten post edytował harbii 17.10.2006, 17:40:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie chodzi tu o pseudoklasy hover, active itp.
Musisz jakoś wiedzieć na której jesteś podstronie. Załóżmy, że zrobisz sobie zmienną, która będzie przechowywała informacje o aktualnej oglądanej stronie.
Teraz, musisz nadać linkowi odpowiadającemu tej stronie odpowiednia klasę.
Na koniec, nadajesz klasie "current" odpowiedni styl:
pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod a.active { text-decoration: underline; } nie działa ? -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Musisz jakoś wiedzieć na której jesteś podstronie. Załóżmy, że zrobisz sobie zmienną, która będzie przechowywała informacje o aktualnej oglądanej stronie. Po co zmienna? $_SERVER - tam jest wszystko co potrzeba. Po za tym jestem pewien, że pseudo klasy powinny sobie z tym poradzić. Ten post edytował batman 13.10.2006, 20:15:25 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm zaden pomysł nie działa
@siemakuba - może twój jest ok. ale co gdziw powklejac bo niebardzo mi to działa. Może coś źle robie. Podaj wersje dla totalnego laika. gdzie co wkleić na które podstrony jaki kod ja zrobułem w menu.php
w style.css
i w np index.php
itd z s2 s3 ale tak nie działa. HELP! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@harbii: możesz pokazać troszkę więcej (jakikolwiek) kodu - jak i gdzie ustawiasz zmienne, jak pokazujesz.
@batman: masz rację, jest tablica $_SERVER, ale wydaje mi się, że dla laika prościej będzie ustawić kilka zmiennych i z nich korzystać niż grzebać w tabjemniczej tablicy $_SERVER i dochodzić co w niej jest. Cytat Po za tym jestem pewien, że pseudo klasy powinny sobie z tym poradzić. Moja pewność jest zupełnie odwrotna. Nie wydaje mi się, żeby CSS wiedział jaką stronę aktualnie przeglądasz :) Pseudoklasa :active uruchamia się zdaje się w momencie kliknięcia na link, prawda? Po tym kliknięciu jesteś już na kolejnej podstronie.pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Cytat masz rację, jest tablica $_SERVER, ale wydaje mi się, że dla laika prościej będzie ustawić kilka zmiennych i z nich korzystać niż grzebać w tabjemniczej tablicy $_SERVER i dochodzić co w niej jest. Wydaje mi się, że lepiej od samego początku uczyć się poprwnie programować, niż kombinować jak koń pod górkę. Co do styli, to moja pewność nieco zmalała ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
a:active zadziala ale tylko w ramkach. Przy przeladowaniu strony nie bedzie dzialac. Moze zrobic to tak:
W sumie nie sprawdzalem ale powinno byc ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co podam poniżej działa dzięki temu że body każdej strony ma inne id. Tzn dzięki id wiadomo która zakładka ma być wyrózniona.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=52...mp;#entry287981 |
|
|
![]()
|
|
po testach i małych przeróbkach działa sposób @siemakuba
ALE nie działa jeżeli wszystko wrzucam przez index.php. Czyli jeżeli napisze to tak: start.php
strona2.php kontakt.php tlo.css
TO DZIAŁA!!! ![]() ale nie o to chodzi ![]() Ja bym chciał ayby działało to tak: tlo.css
menu.php
start.php
kontakt.php
strona2.php
A WSZYSTKO IDZIE PRZEZ INDEX.php index.php
A w ten sposób nie działa ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bo, skoro robisz to tak, to wszystko jets proste. Zamiast tworzyć zmienne tak jak pokazałem możesz użyć tego co już masz, czyli zmiennych w $_GET, bo na ich podstawie pokazujesz cokolwiek w środku.
Plik menu.php:
Oczywiście zamiast strona1, strona2 itd. podstaw swoje wartości. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
wywala teraz
Notice: Undefined index: srodek in d:\easyphp1-8\easyphp1-8\www\t\menu.php on line 2 start Notice: Undefined index: srodek in d:\easyphp1-8\easyphp1-8\www\t\menu.php on line 3 Link 2 Notice: Undefined index: srodek in d:\easyphp1-8\easyphp1-8\www\t\menu.php on line 4 Link 3 START |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Moze sprobuj przetestowac to, co ja napisalem? Moje dziala na pewno.
|
|
|
![]()
|
|
O ranny rany...
kurcze, trzeba jeszcze by sprawdzić skąd się bierze taki Notice, ale to już nie proste.. eh... Undefined Index = nie w tablicy $_GET klucza 'srodek'. W kodzie, który pokazałeś masz sprawdzanie tego, uznałem że dalej sobie poradzisz. Zrób tak: pozdr. |
|
|
![]()
|
|
@siemakuba
coś to nie działa ![]() @phpion.com to działa. tylko podpowiedz mi gdzie wpisać linki do podstron? |
|
|
![]()
|
|
@harbii: osłabiasz mnie... gdybyś trochę pomyślał a nie oczwkiwał gotowego rozwiązania wszystko by działało. Fakt, zgubiłem jeden nawias, ale powinieneś to zauważyć, tymbardziej, że dostałeś info o błędzie.
To jest poprawiona linia 2. Z mojej strony EOT, dopuki nie wykażesz inicjatywy. pozdr. Ten post edytował siemakuba 15.10.2006, 12:37:29 |
|
|
![]()
|
|
jakbym się tak dobrze znał na php to bym poprawiał błędy, ale ja niestety się dopiero uczę php
po twojej poprawce niestety nadal nie działa. pomysł @phpion.com działa tylko nie wiem jak wpisac linki Ten post edytował harbii 16.10.2006, 10:26:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do skryptu: phpion.com
Jeśli dobrze to rozumiem, to dopisujesz je do tablicy: Przecinek, i w nawiasie nazwa linka.
Ale pewno nie rozumiem tego ![]() Ten post edytował lopik 16.10.2006, 11:17:15 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
no ok.
ale gdzie wpisać linki? bo jak skopiuje <a .... to dublują sie i mam Strona glowna Druga strona Trzecia strona Strona glowna Druga strona Trzecia strona Ten post edytował harbii 16.10.2006, 11:47:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 03:20 |