![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ok podmienilem AJAXA na Twoja wersje.
Czy zdarzenie podpinam prawidlowo? Czy nie powinno byc tez cos zmienione w pliku pob.php? Wyszukujemy przy jego pomocy wartosci, w tym przypadku nazwe miasta dla wybranej firmy. A jak wyszukac NIP? Utworzyc blizniaczy plik tylka z na koncu? Obecnie wyglada tak:
Ten post edytował darth_sidious 13.10.2006, 21:37:11 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Kod y = obiekt.name; advAJAX.post({ url: "pob.php", parameters : { "nazwa" : x, "typ" : y }, onSuccess : function(obj) { document.formularz.zmienna.value = obj.responseText; }, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); }, }); Sprawdzaj w skrypcie $_POST['typ'] i odpowiednio pobieraj dane. W tej wprowadzonej przeze mnie zmiennej będzie przypisana nazwa elementu formularza. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zminilem to w pliku pob.php. Czy chodzili o cos takiego?
Jeszcze jedo pytanie. Czy nie powinno sie cos zmieniac w skrypcie w linii
Tu caly czas jest wartosc 'zmienna', a przeciez pobieramy tez np, dane 'miasto'. Dla pewnosci wkleje teraz caly kod ktory "wyszedl" po wszystkich przerobkach. wprowadz_4.php
pob.php
Ten post edytował darth_sidious 13.10.2006, 22:07:12 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Co do php, to dobrze kombinujesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Cytat Kod onSuccess : function(obj) { document.formularz.zmienna.value = obj.responseText; }, Kod onSuccess : function(obj) { obiekt.value = obj.responseText; },
|
|
|
|
|
|
|
|
Niestety nic nie dziala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Trace po malu nadziej, ze to kiedys sie uda... Nie wiem nawet gdzie tkwi blad. Nie wyswietlaja sie zadne kody bledow. NIC. Druga opcja to zrobienie tego poprzez onChange=submit() w SELECT, ale takich SELECTow mam 3 (klient, dostawca, odbiorca) i kombinowanie z przekazywaniem zmiennych przez te formularze, odswiezaniem danych jeszcze bardziej mnie przeraza (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) A moze masz jakis pomysl jak jeszcze inaczej to rozwiazac. Pokrotce opisze (przypomne) co chcialbym otrzymac. Formularz, ktory jest tabela podzielony jest na 3 czesci: KLIENT, MIEJSCE ZALADUNKU, MIEJSCE ROZLADUNKU. Wszystkie, aby ulatwic sprawe z wprowadzaniem danych, odnosza sie poprzez wlasnie wybranie nazwy firmy z SELECTa do bazy danych, z ktorej pobieraja odpowiednie informacje i automatycznie uzupelniaja komorki formularza. Nastepnie uzytkownik przechodzi na kolejna strone, gdzie wszystkie dane sa wyswietlone w bardziej "fajerwerkowej" wersji, tzn ladnie ulozone w tabelce, co wazniejsze dane pogrubione, z obliczonymu kosztami za fracht, itp. I tu dopiero zatwierdza wszystko. Dwa ostatnie formularze to wydaje mi sie prosta sprawa. Jak widzisz utknalem w pierwszym, a wiec wprowadzenie danych. Moze widzisz rozwiazanie tego problemu inaczej - bylbym wdzieczny za kazda sugestie, bo mnie pomysly juz sie koncza (chyba nawet juz sie skonczyly). |
|
|
|
|
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
tutaj musisz zrobic podobnie jak z tymi ifami w pob.php A jak nie wiesz jak to ladnie upchac do jednej funkcji to zrob tych funkcji tyle ile masz tych selectow. Bo widze ze Tobie trzeba wszystko na tacy wykladac. Zrob kolejne funkcje do kolejnych selectow analogicznie do tej co Ci podalem ktora dzialala. Nie bedzie to profesjonalka napewno... |
|
|
|
|
|
|
|
Wielkie dzieki! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) Wreszcie dziala. Zrobilem jak sugerowal Sabistik, tzn stworzylem po jednej funkcji dla kazdego INPUTA. Po malu zaczynam lapac jak to dziala i sporobuje zmienic to tak aby dzialalo na zasadzie jednej tylko funkcji z roznymi zmiennymi... Ale poki bardzo Wam wszystkim dziekuje za pomoc.
Jest jednak cos czego nie rozumiem. Skrypty dzialaja tylko w Firefox'ie (1.5.0.7), nie dzialaja natomiast pod Opera (8.54) i IE (6). Obsluga JS wlaczona jest we wszystkich. Co zrobic, aby dzialaly we wszystkich 3 przegladarkach? Pozdrawiam Darth Ten post edytował darth_sidious 15.10.2006, 10:27:56 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.05.2026 - 10:36 |