![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2003 Skąd: L E S Z C Z Y N Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!
robie sobie wlasnie test w ktorym pytania pobieram z bazy danych (w tabeli sa pola nr pyt/tresc/odpa/odpb/odpc/prawidlowa)... jest w niej duzo pytan ale ja wybieram losowo 10.. i tu pojawia sie problem... mam funkcje ktora tworzy pole formularza: [php:1:872a866738]<?php function pytanko($numer,$pyt){ $wynik = mysql_query("SELECT * FROM dane where pytno='$numer'"); $query_data = mysql_fetch_array($wynik); $pytanie = $query_data["pytanie"]; $odpa = $query_data["odpa"]; $odpb = $query_data["odpb"]; $odpc = $query_data["odpc"]; echo" $pytanie<br><br> <input type=radio value=1 name=$numer> $odpa<br> <input type=radio value=2 name=$numer> $odpb<br> <input type=radio value=3 name=$numer> $odpc<br> <input type=hidden value=$numer name=$pyt> "; } ?>[/php:1:872a866738] $numer to zmienna z numerem pytania wylosowanego z bazy, a $pyt to slowne okreslenie pytania na przyklad "pierwsze", "drugie" itd teraz mamy dziesiec takich pytan... wysylane one sa dalej powiedzmy do go.php i teraz trzeba te dane odebrac i tu mam problem bo... z bazy wybiore dane dotyczace pytania: [php:1:872a866738]<?php $wynik = mysql_query("SELECT * FROM dane where pytno='$pierwsze'"); $query_data = mysql_fetch_array($wynik); ?>[/php:1:872a866738] ale prawidlowa odpowiedz jest w zmiennej o nazwie z cyfra... eh.. tzn co mam zrobic teraz bo na przyklad jak wylosuje pytanie 18. to mam teraz zmienna $18 tylko ze za kazdym razem ona jest losowa i jak tu stworzyc funkcje lub ktora stworzy mi nazwy tych zmiennych... prosze o pomoc... i dziekuje... -- ...::happy clored marbles::... gg:1296518 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat eh.. tzn co mam zrobic teraz bo na przyklad jak wylosuje pytanie 18. to mam teraz zmienna $18 tylko ze za kazdym razem ona jest losowa i jak tu stworzyc funkcje lub ktora stworzy mi nazwy tych zmiennych...
No to identyfikuj w formularzu pytania numerem pytania pobranym z bazy a nie losowym (chyba w polu pyt masz numer, nie?) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2003 Skąd: L E S Z C Z Y N Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak mam zrobione ale teraz jak mam sprawdzic prawidlowa odpowiedz
![]() [php:1:48f112d9e0]<?php $wynik = mysql_query("SELECT * FROM dane where pytno='$pierwsze'"); $query_data = mysql_fetch_array($wynik); //prawidłowa odpowiedz $podp = $query_data["podp"]; if($nazwa_jakiej_zmiennej==$podp) echo "cośtam cośtam i dobrze!!"; else die("źle"); ?>[/php:1:48f112d9e0] to jak mam zmienic ta nazwe zmiennej zeby to pasowalo ![]() |
|
|
![]()
|
|
eh.. ale jestem głupi... teraz juz wiem ze mozna zrobic zmienną $$pierwsze i bedzie ona mila jakas tam wartosc.. bo w formularzu mam zmienna 10 na przyklad i teraz ja tworze przez $$pierwsze...
eh zamotane to moje rozumowanie ale mam nadzieje ze wiecie o co chodzi... a jesli nie to najwazniejsze ze ja wiem... ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 13:01 |