Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php/MYSQL] System uploadowania podstron + opis + mysql, Prosze o pomoc w stworzeniu systemu uploadowania podstron + opis + mys
T0k1
post 11.10.2006, 11:24:00
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie, mam problem z pewnym projektem z którym sie mecze ale do rzeczy:

Potrzebuje zrobić taki system, dzieki ktorem bedzie mozna dodawac jakby strony z formatowanym tekstem + zdjecie, I teraz powstal problem, w jaki sposob importowac do php formatowanie tekstu z worlda??, prubowalem TinyMCL, i inne tego typy programow, niestety serwer nieobsluguje shella, i nieidzie wszystkiego dobrze pokonfigurowac. Wymyslilem juz nawet inny sposob, ale chyba niezabardzo on zda egzamin w tym przypadku, oto on:
Na stronce bylby upload pliku z malym polem opisowym dodatkowo, i w poloe wpisujemy nazwe do miniaturki podstrony, a plik uploadujemy juz gotowy z jakiegos edytora WYSIWG np NVU, dzieki czemu plik html bedzie zapisany w katalogu powiedzmy "/upload" a w bazie zostana dodane rekoordy (id)1 (adres)/upload/test.html (opis)"z formularza", i dzieki temu moge wyszukiwac i wrzucac na strone z formatowaniem, ale niejest to estetyczna betoda, i pewnie niezabardzo... smile.gif.
Wogule to niewiem jak do tego sie zabrac, z php jestem raczej poczatkujacy, ale podstawy juz znam.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Marek

Ten post edytował T0k1 12.10.2006, 14:16:07

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Bartech
post 11.10.2006, 11:29:31
Post #2

-----

Upload to bardzo dobry pomysł o ile go zabezpieczysz przed nieautoryzowanym dodawaniem...
Co do elastyczności... cóż nie będziesz miał półźniej możliwości edycji... chyba że poprzez FTP.

A nie myślałeś żeby umieścić WYSiWYG-a bezpośrednio na stronie i używać jako integralnej części systemu.. z tym że to wymaga sporej wiedzy w trakcie tworzenia takiego rozwiązania... sam zjadłem na tym zemby...

W każym razie najprostsze jest UPLOADOWANIE ale wymaga dodatkowej "osnowy" programistycznej i bazy danych...

--------------------
www.szymaszkiewicz.com
+Quote Post
uli
post 11.10.2006, 12:24:03
Post #3

-----

OT

Pewnie otrzymam za ten post ostrzeżenie, ale...

Przyglądam się od pewnego czasu postom pisanym na forum i... LUDZIE ja rozumiem, że można nie znać zasad ortografii i interpunkcji (vide osławiona dyslekcja i dysortografia - choć dla mnie, mamuta, nie istniały takie pojęcia, gdy chodziłem do szkoły), ale nie zwalnia to z obowiązku PRZECZYTANIA swojego posta przed wysłaniem! Zwykłe literówki to po prostu lekceważenie pozostałych użytkowników forum - mam problem, rozwiążcie go i tyle.

PRZEPRASZAM za OT, ale ten post to przysłowiowa "kropla, która przelała czarę goryczy"...

Uli

@DOWN:
Zerknij na swojego posta i sam oceń, czy chciałoby się Tobie odpowiadać na "coś" takiego...

Ten post edytował uli 11.10.2006, 13:42:09

--------------------
Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
+Quote Post
T0k1
post 11.10.2006, 13:39:44
Post #4

-----

Cytat(uli @ 11.10.2006, 13:24:03 ) *
OT

Pewnie otrzymam za ten post ostrzeżenie, ale...

Przyglądam się od pewnego czasu postom pisanym na forum i... LUDZIE ja rozumiem, że można nie znać zasad ortografii i interpunkcji (vide osławiona dyslekcja i dysortografia - choć dla mnie, mamuta, nie istniały takie pojęcia, gdy chodziłem do szkoły), ale nie zwalnia to z obowiązku PRZECZYTANIA swojego posta przed wysłaniem! Zwykłe literówki to po prostu lekceważenie pozostałych użytkowników forum - mam problem, rozwiążcie go i tyle.

PRZEPRASZAM za OT, ale ten post to przysłowiowa "kropla, która przelała czarę goryczy"...

Uli

Dzieki za pomoc, byles bardzo pomocny, wiecej takich ludzi na forum!.

--------------------
+Quote Post
Amorph
post 11.10.2006, 14:45:46
Post #5

-----

@T0k1
Cytat
Potrzebuje zrobić taki system, dzieki ktorem bedzie mozna dodawac jakby strony z formatowanym tekstem + zdjecie

he questionmark.gifquestionmark.gif
Reszty nie cytuję....
@Bartech ZEMBY ?

Najprosciej baza z nazwa pliku z sformatowanym tekstem....+ nazwa zdjecia....
Wszystko w katalog np: id_usera
I czemu sformatowany plik nie może być txt.... jak go za includujesz też będziesz miał ładnie sformatowany....
Postaraj się wysławiać poprawnie to może szybciej dostaniesz odpowiedź... kawałek kodu co ci niewychodzi.... spróbuj coś zrobić a nie rzucasz pomysłły i czekasz kto da kod.
+Quote Post
Bartech
post 11.10.2006, 15:04:33
Post #6

-----

Amorph, uli - użytkownik który założył forum liczył na pomoc a nie na moje ortograficzne umiejętności a już na pewno nie na wasze "nauczycielskie" uwagi... pilnujcie swojego nosa!

odnośnie tematu:

T0k1 musisz zainwestować troszkę czasu i zagłębić się w temat, niestety nie istnieje żadne gotowe rozwiązanie Twoich wątpliwości.
1. Poszukaj informacji na temat UPLOAD-owania plików i stwórz odpowiedni mechanizm który będzie umieszczał pliki w katalogu (tak jak sam sugerowałeś).
2. Umieszczaj przy UPLOAD-zie informacje w bazie danych na temat lokalizacji pliku.
3. Odczytuj pliki w odpowiednich miejscach za pomocą funkcji INCLUDE.

Pliki jak sam zasugerowałeś możesz szykować w programach typu WYSiWYG np. w pajączku.
Do odczytywania i INCLUDE-owania plików możesz wykorzystać opcje odczytywania zawartości katalogów:
chdir, closedir, dir, getcwd, opendir, readdir (poczytaj o tych funkcjach)
Możesz nawet pójść dalej o krok...

W formularzy do UPLOAD-owania plików możesz zrobić pole <SELECT> w którym będzie możliwość określenia katalogu do którego ma trafić następny plik (dokument), dzięki temu możesz później utworzyć menu na stronie które będzie pod danym linkiem pokazywało tylko pliki z danego katalogu (ot takie proste zarządzanie treścią na stronie)

Gdybyś chciał zagłębić się w ten temat, daj znać tu na forum.

--------------------
www.szymaszkiewicz.com
+Quote Post
Amorph
post 11.10.2006, 18:46:53
Post #7

-----

@Bartech to się robi nudne.
1. sprawa użytkownik założył wątek a nie forum
2. twoja pomoc sprowadziła się do powtórzenia tego co napisałem wcześniej.
Cytat
T0k1 musisz zainwestować troszkę czasu i zagłębić się w temat, niestety nie istnieje żadne gotowe rozwiązanie Twoich wątpliwości.
1. Poszukaj informacji na temat UPLOAD-owania plików i stwórz odpowiedni mechanizm który będzie umieszczał pliki w katalogu (tak jak sam sugerowałeś).
2. Umieszczaj przy UPLOAD-zie informacje w bazie danych na temat lokalizacji pliku.
3. Odczytuj pliki w odpowiednich miejscach za pomocą funkcji INCLUDE.
+Quote Post
dr_bonzo
post 11.10.2006, 18:53:42
Post #8

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Prosze poprawic temat, jest niezgodny z regulaminem.
To ze masz problem to wiadomo po tym ze ZALOZYLES topik, w temacie opisz o co chodzi

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
erix
post 11.10.2006, 19:38:18
Post #9

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Co do elastyczności... cóż nie będziesz miał półźniej możliwości edycji... chyba że poprzez FTP.

Przez HTTP też tongue.gif

Cytat
A nie myślałeś żeby umieścić WYSiWYG-a bezpośrednio na stronie i używać jako integralnej części systemu..

IMHO to będzie lepsze, bo np. NVU generuje bardzo zaśmiecony kod i rozwiążesz zarazem problem uploadowania plików.

Cytat
z tym że to wymaga sporej wiedzy w trakcie tworzenia takiego rozwiązania... sam zjadłem na tym zemby...

Wystarczy wrzucić do kodu link z JS-em od TinyMCE i skonfigurować według potrzeb (chociaż i tego nawet nie trzeba).

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.06.2025 - 17:37