![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
zanim wyjasnie o jakie zapytanie chodzi przedstawie jakie tabele by isnialy Kod CREATE TABLE `czesci` ( `idcz` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `nazwa` TEXT NOT NULL , PRIMARY KEY ( `idcz` ) ) COMMENT = 'Spis część'; Kod CREATE TABLE `produkty` ( `idp` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `nazwa` TEXT NOT NULL , `czesc1` INT NOT NULL , `czesc2` INT NOT NULL , `czesc3` INT NOT NULL , PRIMARY KEY ( `idp` ) ) COMMENT = 'Tabela zawierajaca produkty'; Kod CREATE TABLE `magazyn` ( `idczm` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `czesc` INT NOT NULL , PRIMARY KEY ( `idczm` ) ) COMMENT = 'Czesci znajdujace sie w magazynie'; W tabeli czesci znajduja sie rozne elementy, powiedzmy 20. w tabeli produkty znajduja sie produkty ktore skladaja sie z tych czesci, ale nie wszystkich tylko niektorych, nie zawsze tych samych. w tabeli magazyn znajduja sie czesci ktore sa aktualnie na stanie, nie koniecznie wszystkie z tabeli czesci. Tabele sa uproszczone powinny byc jeszcze ilosci, ale to nie jest istotne. Chodzi o takie zapytanie, ktore wyswietliloby tylko te produkty ktore da sie zlozyc z czesci znajdujacych sie w magazynie. Mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzoe byl bym wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam. Mam jeszcze jedno pytanko czy jest moliwosc laczenia zapytan kaskadowo?? np Select ... from tabela where <kryterium> z Select ... from tabela where <kryterium2> Ten post edytował micz84 9.10.2006, 20:36:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 1 Dołączył: 26.07.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wynika z tego ze kazdy produkt sklada sie z czesc1,czesc2,czesc3 IMHO nie jest to doskonala struktura, chyba ze czegos nie zrozumialem, na upartego mozna
to zapytanie nie wydaje mi sie doskonale ale to pierwsze co przyszlo mi do glowy i powinno dzialac ![]() Ten post edytował Luciano 10.10.2006, 09:59:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czemu jak wpisalem tak jak ty mi podales to nie dzialalo ale jak najpierw pobralem zawartosc magazynu a potem wstawilem to do zapytania w formie (2,4,7) to zadzialalo. wielkie dzieki za pomoc nie pamietalem "IN" probowalem to na inner joinach zrobic. jeszcze raz dzieki pozdrawiam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:36 |