![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z logowaniem, zawsze wyskakuje mi: niezalogowany.
Pliki admin.php
i plik na który dostęp ma tylko zalogowany: admin_site.php
Prosze o pomoc, jestem średnio początkujący |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zobacz czy napewno dana zmienna sesyjna zostaje dodawana, w linijce 19 w pierwszym pliku napisz
Jeżeli to się pojawi znaczy, że warunek został spełniony, zmienna prawdopodobnie zostaje dodana i błąd tkwi gdzie indziej. Wtedy na początku skryptu dodaj:
żeby się napewno przekonać, czy zmienna nie istnieje. Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy dodałem do pierwszego pliku:
nic się nie pokazało, natomiast gdy dodałem na początku:
pojawiły się błędy: NULL Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:\usr\apache\httpd\html\myCMS\admin.php:2) in c:\usr\apache\httpd\html\myCMS\admin.php on line 7 Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:\usr\apache\httpd\html\myCMS\admin.php:2) in c:\usr\apache\httpd\html\myCMS\admin.php on line 7 Plik teraz wygląda tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, warunek w linijkach 17-21 nie jest spełniony oznacza to, że Twoja zmienna sesyjna nie zostanie dodana. Teraz musisz dojść czemu tak się dzieje, zobacz czy zapytanie masz dobrze napisane ( mysql_error" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ) i czy w bazie napewno istnieją takie rekordy do których się odwołujesz.
Tak na przyszłość, sprawdzaj wartość zmiennych poprzez funkcje do tego przeznaczone ( print_r, var_export itd ). Unikniesz wtedy błędów. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Możesz dokładnie mi powiedzieć co mam zmienić?
zmodyfikowałem troszke kod:
teraz pojawia mi się tylko: array ( ) ale dalej nie da się zalogować, kod który użyłem do stworzenia bazy danych to:
Ten post edytował pb17 9.10.2006, 15:42:28 |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie,
Przeanalizowałem ten Twój skrypt od nowa i myślę, że błąd masz tutaj:
Wysyłasz dane post'em, do strony, w której nie ma żadnych instrukcji tworzących tą sesję. Musisz zmienić to w Twoim przypadku na
I powinno śmigać. Dodam, jeszcze, że jak chcesz od razu po zalogowaniu przekierować na stronę administracyjną to zapoznaj się z header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Poczytałem troszke o tym header i wydeje mi się że trzeba go wstawić po spełnieniu funkcji, lecz to nie działa, gdybyś mógł jeszcze tylko to napisać to byłbym Ci bardzo wdzięczny
Ja mam coś takiego:
plik admin_site.php
Ten post edytował pb17 10.10.2006, 19:51:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 10:47 |