![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Chciałbym zrobić coś takiego jak na stronie pkp, chodzi mi o pole Data. Gdy klika się na dodaj lub odejmij jeden dzień, to się zmienia. Doszedłem do czegoś takiego:
Data niby się przełącza, ale jak dojdzie do końca miesiąca, to miesiąc się nie przełącza, czyli np. z 31.01 jak się doda jeden dzień to wychodzi 1.01 :/ (chociaż czasami, bardzo rzadko się przełącza). Dodatkowo mam problem jak zrobić słownie dni tygodnia :/ Dzięki za pomoc ![]() Ten post edytował TomASS 8.10.2006, 10:27:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie coś powinno dać radę. Najlepiej bazować na timestampie.
[i]ChangeDate(0) - jeden dzień do tyłu ChangeDate(1)[/i]- jeden dzień do przodu Cytat Dodatkowo mam problem jak zrobić słownie dni tygodnia :/ dodstęp do dnia tygodnia masz za pomocą metody getDay() obiektu Date: Kod 0 = Sunday 1 = Monday 2 = Tuesday 3 = Wednesday 4 = Thursday 5 = Friday 6 = Saturday Odpowiednia tablica/obiekt z wartościami i już. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki siemakuba, takie coś udało się nam wymodzić:
link tylko przy zmianie daty, idąc w górę, gdy trafimy na datę 2006-10-29, to dalej nie chce się kręcić, gdy zmienimy ręcznie ma 2006-10-30 to już dalej idzie w porządku :/ nie może tylko przeskoczyć bariery 2006-10-29 :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@TomASS: błąd który zauważyłeś został jeszcze w funkcji init() u ciebie. Jest dwa razy baseDate.getUTCMonth() :)
To niestety nie ma wpływu na opisany powyżej błąd. Co zauważyłem: wpisanie innego roku niż 2006 powoduje, że "data graniczna" też staje się inna. Przykładowo, dla roku 2005 nie można pójść dalej niż 2006-10-29. Może to kogoś naprowadzi. Nie mam teraz czasu żeby na to jeszcze raz spojrzeć, ale kolejna szybka myśl: na początku dałem wszystko w czasie UTC, bo uznałem, że to nie ma znaczenia. Może zmiana na GMT pomoże? javascriptowy obiekt Date pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:44 |