![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie jak zrobic sorotowanie wyniku zapytania do MS SQL, tak jak to jest np. w roznych sklepach internetowych sorotowanie wg. ceny rosnaco/malejaco, czy tez sortowanie nazwisk jak to jest na roznych forach.
Szukałem tego jako sortowanie i nigdzie nie znalazlem wytłumaczenia problemu, a w związku z tym ze ucze sie dopiero php to prosze bardzo o pomoc, jak zrobic aby posortowac wynik np. po nazwiskach czy aktywnosci i aby uzytkownik mogl sobie to posortowac rosnaco (naciskajac button) i malejaco (naciskajac drugi button) umieszczony w pierwszej linni tabeli przy np. "Nazwisko" czy "Aktywność" Mam cos takiego zapytanie:
Gdyby ktos był tak miły i podpowiedział jakimś przykładem, linkiem do wyjaśnienia tego po polsku czy nakierował jak tego szukać byłbym bardzo wdzięczny... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie jak zrobic sorotowanie wyniku zapytania do MS SQL, tak jak to jest np. w roznych sklepach internetowych sorotowanie wg. ceny rosnaco/malejaco, czy tez sortowanie nazwisk jak to jest na roznych forach. Szukałem tego jako sortowanie i nigdzie nie znalazlem wytłumaczenia problemu, a w związku z tym ze ucze sie dopiero php to prosze bardzo o pomoc, jak zrobic aby posortowac wynik np. po nazwiskach czy aktywnosci i aby uzytkownik mogl sobie to posortowac rosnaco (naciskajac button) i malejaco (naciskajac drugi button) umieszczony w pierwszej linni tabeli przy np. "Nazwisko" czy "Aktywność" Mam cos takiego zapytanie:
Gdyby ktos był tak miły i podpowiedział jakimś przykładem, linkiem do wyjaśnienia tego po polsku czy nakierował jak tego szukać byłbym bardzo wdzięczny... order by nazwa_pola -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przesyłasz sobie zmienną GET'em lub POST'em z informacją względem czego ma być sortowane np.
No i oczywiscie dopisujesz odpowiednio wiecej case'ow. Do tego mozesz przeslac zmienna DESC lub nie by byla odwrotna kolejnosc:
Ten post edytował Kuziu 7.10.2006, 14:21:29 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie dopisuje ten fragment ze zminenna do buttona? Czy gdzie indziej?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakiego buttona?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
jakiego buttona? no takiego mam nazwe kolumny np. nazwiska i obok niej mam strzalke gora i strzalke w dol. No i chcialbym zeby po na poczaktu zapytanie do sql'a szło bez żadnych kryterow sortowania i wyswietlalo sie np. wg kolejnosci wpisow np. z kolumny Id, ale zebym mogl przy np. nazwisku kliknac sobie na strzalke w dol i miec posortowane to od A do Z a jakbym chcial odwrotnie to kliknalbym strzalke w gore.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No to zrób sobie domyslne sortowanie wedlug ID,
i na strzalkach linki - np przekazujesz $_GET - wartosc wedlug ktorej sorotwac i po sprawie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego mozesz przeslac zmienna DESC lub nie by byla odwrotna kolejnosc:
A ja mam takie pytanie jak zrobić, aby po posortowaniu wg. wyżej wymienionego sposobu nie utracić zmiennej przeslanej przez 'post'? ![]() Mam tabele w której sa kolumny Data | Symbol | Dane i teraz wstawilem powyższy skrypt, ale wcześniej przez i menu select chciałbym wybrać sobie Symbol, wszystko dziala ok i po wybraniu z menu (select) do zapytania SQL'owego dodawane jest to:
I zwracany jest wynik zawezony do jednego z 5 symboli... Ale po wybraniu sortowania, tracę zmienną przesłaną przez post... Tak więc, może ktoś podpowie - co zrobić aby zmienna ($Symbol) przesłana przez post została zapamiętana? I w momencie kiedy zmieniam wybrany symbol i po ponownym przesortowaniu znow nie utracić nowej wartości zmiennej $Symbol Ten post edytował pataka 19.02.2007, 00:15:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 04:25 |