![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 4.04.2006 Skąd: Karpacz Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam potrzebuje pobrać z kilku pól checkbox dane zapisać je w jednym polu tabeli i pozniej wyedytować.
Przy formularzu używam tego:
następnie wykonuje :
i pole $pole_razem zapisuje do bazy poprzez insert. w bazie zapisuje mi się coś takiego:
obojętnie czy zaznacze 1 ,4 , 7 pole czy 2, 3, 8 I teraz pytanie jak mam wyedytować i rozpoznać zaznaczone pola. Kombinuje uzycie funkcji FIND_IN_SET ale nie wiem za bardzo jak jej użyć. Prosze o jakies wskazówki. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Daj jakieś wartości value i później sprawdzaj przed zapisem jakąś instrukcją warunkową czy dane pole jest zaznaczone i podstawiaj odpowiednio "on" lub "off"
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 4.04.2006 Skąd: Karpacz Ostrzeżenie: (0%)
|
Na początku cały czas miałem value ale w czasie kobinacji wkoncu usunalem.
Dodałem i wyszło cos takiego:
i nawet bez sprawdzania zapisało mi do bazy bezposrednio A, B, G i to mi starczy. Ale jezeli zdazyła by sie sytuacja ze potrzebował bym użyć funkcji FIND_IN_SET to w jaki sposób to uczynić?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nom jeżeli masz różne value to oczywiste że wystarczy.
Pozdro |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Zasada działania checkboxów jest taka, że jeśli nie masz ustawionej wartości, to jeśli masz zaznaczonego checkboxa (czyli jest włączony - on) to po wysłaniu formularza dany checkbox ma wartość "on". Ja nie nadaję wartości checboxowi, tylko sprawdzam czy po wyslaniu formularza ma jakas wartosc.
Oczywiscie mozna ubrac to w ladna petle (zeby nie powtarzac iles razy tego samego if-a i ew przypisania wartosci do jakiegos obiektu). |
|
|
|
|
|
|
|
Własnie do tego dążyłem ale opcja z value w moim przypadku jest prostsza
i szybsza ale dziękuje ze nastepną podpowiedz. W dalszym ciągu chciałbym dowiedzieć sie wiecej FIN_IN_SET?? Wiem ze jest to część zapytania ale jak je złożyć? w jakim rzypadku? Z manuala nie za dużo się dowiedziałem. Dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Pozdr |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 11:07 |